Belastingteruggave op de hypotheek voor 2014

Hier zijn de financiën hier thuis sinds juli 2014 gebaseerd op de hypotheek van ons hele echte

eigen huis. Met de hogere WOZ beschikking van de gemeente voor 2015, hebben wij een verlaging op de hypotheekrente gekregen van de bank van 0,25%, en betalen we vanaf nu zolang de rentevaste periode strekt een kwart procent minder.

Vanaf 1 maart ga ik kijken naar de belastingteruggave die vorig jaar aan die rente vastzit. Voor 2014 moet ik dus nog rekenen met die 0,25% erbij.

We hebben geen voorlopige teruggave aangevraagd toen.

Ik heb wel in augustus of september de belastingdienst opgebeld, maar die vertelden mij dat het formulier daarvoor pas in november te downloaden was vanaf de website. Ik was al een aantal keer in de rondte gegaan op de website van de belastingdienst, dus dat verklaarde waarom ik nooit tot een oplossing kwam daar.

Tegen de tijd dat het november (nog steeds 2014) was, was de moed me een beetje in de schoenen gezonken, want ik had al een aantal keer geprobeerd uit het internet antwoord te krijgen over hoe ik die aanvraag moest doen. Maar verder dan: ‘dat moet met het formulier van de belastingdienst’, kwam het nooit. Ongetwijfeld is het niet moeilijk, want het grootste gedeelte van huisbezittend Nederland wil dat ook aanvragen, dus moet het wel toegankelijk zijn voor iemand die kan rekenen en met de computer kan omgaan.

Maar tegen die tijd was ik was de puf kwijt, dus ik heb het even laten zitten tot het nieuwe jaar begon. Om een ‘voorlopige teruggave’ te vragen over een jaar dat in november nog maar één echte maand bezit, leek gewoon niet zinnig meer.

Nu wil ik de belastingteruggave over 2014 gaan doen met de belastingaangifte 2014 in maart.

Inmiddels hebben we al de blauwe envelop van de belastingdienst binnen, en we hebben alle papieren die met belasting te maken hebben netjes in een apart mapje zitten. De meeste van die papieren wachten al meer dan een jaar, geduldig tot hun tijd daar is.

Tussen juli 2014 en december 2014, lag onze maandelijkse rente rond de €530.

Dit is dus niet de volledige betaling aan de bank elke maand, aangezien wij een annuïteiten hypotheek hebben. Dus we lossen ook af, en dat komt erbovenop. Vanwege de annuïteitenaflossing is ook de rente niet exact hetzelfde elke maand, maar een benaderend bedrag is genoeg voor deze berekening.

Voor de belastingteruggave gaat het alleen over de rentebetalingen.

In Box 1 van de inkomstenbelasting mag je het van je bruto inkomen aftrekken. Dat komt erop neer dat als je 42% belasting betaalt over het hoogste gedeelte van het gezinsinkomen, dat het ook van die bovenkant afkomt. Je hoeft dus geen 42% belasting te betalen over het gedeelte van je inkomen dat je hebt uitgegeven aan hypotheekrente.

Aangezien de werkgever van mijn man al belasting heeft ingehouden, kunnen we dus die te veel betaalde belasting terugvragen.

Dit is redelijk kort door de bocht, maar komt dus neer op 12 maal de maandelijkse rente, waarover je dus 42% kan terugkrijgen. Nou is het zo dat wij op 1 juli het huis officieel gekocht hebben, dus dat wordt dan 6 maanden voor 2014, in plaats van 12 maanden voor mijn rekenmodel.

Huisjes geld berekenen! Foto van Pixabay

Dus bereken ik als volgt:

 • Onze maandelijkse rente: ~€ 530
 • (Maal 12 maanden voor een heel jaar: = ~€ 6.360)
  Maal 6 maanden voor een half jaar: = ~€ 3.180
 • Daarvan krijgen wij terug 42%: = ~€1.335,60

Ik hoop dat ik het op deze manier juist heb uitgerekend, al is het dan bij benadering. En dat zouden we dan zo’n bedrage terug moeten krijgen.

Als we de voorlopige teruggave maandelijks voor elkaar hadden gekregen, dan was het neergekomen op ~€222,60 per maand. Heel niet slecht.

Er is ook nog een voordeel aan het feit dat we het in één keer terug gaan krijgen.

Namelijk dat het niet in de maandelijkse financiën gaat verzinken, en we het apart kunnen zetten voor iets. En we kunnen zo’n teruggave ook gebruiken om een extra aflossing te doen op de hypotheek.

Wat we ook nog mogen aftrekken:

 • Notariskosten hypotheekakte
 • Taxatiekosten (benodigd voor de financiering)
 • Afsluit-/bemiddelingskosten voor de geldlening = de hypotheekadviseurskosten
 • Premies arbeidsongeschiktheidsverzekering (WIA)

Hiervan hebben we bij de koop een staatje bijgehouden. En als we dat niet hadden, is dat zo uit de paperassen te halen. Dat is dan weer een volgende stap.

Hoe doen jullie dat met de renteaftrek belastingteruggave?

Zijn er mensen die dit door een adviseur of een accountant laten doen? Of door de hypotheekadviseur?

En wat zijn de voordelen voor de maandelijkse voorlopige teruggave, boven de jaarlijkse teruggave?

10 Comments

 1. Enige voordeel is volgens mij, dat je het maandelijks wat ‘ruimer’ hebt. Tot vorig jaar deed mijn manneke het altijd zelf. Nu we in Dld wonen is het wat ingewikkelder, omdat we nog een huis in NL te koop hebben staan en hebben we het een belastingexpert laten regelen. Geen goedkoop grapje, maar het scheelt een hoop stress; de Duitse bureaucratie is nog een tandje erger als die van NL 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kan me voorstellen dat het jullie nu te ingewikkeld is geworden. Zo’n situatie is gelukkig maar tijdelijk. Succes met de verkoop van het huis!

   Wij hebben het een jaar door een accountant laten doen, toen mijn man uit Engeland voor het eerste jaar in Nederland was. Van de accountant hebben weer toen ‘afgekeken’ hoe het moest, en deed ik het vanaf toen weer zelf.

   Ik doe over het algemeen altijd de belasting zelf, maar met een hypotheek in de mix, kan ik dit jaar wel hulp gebruiken, voor de eerste keer.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wij hebben vorig jaar ook een huis gekocht. Mijn man heeft al een voorlopige teruggave geregeld van de belasting. Hij regelt altijd de belastingen hier 🙂
  Heb jij trouwens wel rekening gehouden met het huurwaardeforfait? Dat scheelde bij ons helaas nogal veel op de teruggave. Wij vinden het fijn om maandelijks al geld terug te krijgen en dat gebruiken we bij de extra aflossingen op de hypotheek.

  Geliked door 1 persoon

  1. VeggieMo, jullie gefeliciteerd met ook een nieuw huis!

   Fijn dat je man de teruggave heeft kunnen regelen. Ik had het ook willen doen, maar verzonk kennelijk in iets vaags bij de belastingdienst. Gelukkig is het ook terug te krijgen met de aangifte, waar ik me nu op richt voor 2014. Voor 2015 wil ik nog steeds die voorlopige teruggave gaan uitzoeken.

   Eigen woning forfait! Nee, die ben ik volledig vergeten in mijn berekeningen! Wat goed dat je dat zegt. Ik moet het meenemen! Ik ben benieuwd hoeveel dat gaat uitmaken.

   Bedankt voor de tip!

   Like

  1. Jullie ook een fijn weekend!

   Ik heb 20 jaar gehuurd tot afgelopen zomer. Dus van huren weet ik alles af. Over het hebben van een koophuis moet ik nog veel leren.

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s