Belastingaangifte doen met koophuis (1)

Het is maart. Tijd om de Belastingdienst tevreden te stellen.

We zijn er deze week maar aan begonnen. Gewapend met de Belastinggids 2015 van de Consumentenbond (nee, we zijn geen lid), met de geruststellende ondertitel, ‘onafhankelijk en advertentievrij.’

Ik heb de stukken over Inkomsten en Eigen Woning gelezen, althans tot ik er schoon genoeg van kreeg, want er werd nogal wat herhaald. Tegelijkertijd sloegen ze wel uitleg over een aantal begrippen over, alsof je alles al weet. De definitie van Eigen Woning, bijvoorbeeld, stond pas na 5(!) kolommen onder het kopje 1.9 EIGEN WONING. Kocht ik daar een gids van €21 voor dan? Jongens, jongens!

Maar er staat een hele hoop in en het is goed leesbaar, dus gewoon door blijven gaan, was mijn motto. Na een aantal avonden, had ik het idee dat ik genoeg wist om een poging te wagen.

Toen op naar de belastingdienst.nl – altijd een geruststellende site. Ik vind het blauw een slim idee, want dat is koel, vriendelijk, een beetje babyblauw en geen-wolkjes-aan-de-lucht blauw, waarbij je nog eens rustig dingen na kan lezen in hun vele pagina’s met informatie.

In plaats van, of in aanvulling op, het kopen van een belastinggids in de winkel, is er ook de Uitgebreide Help ‘Aangifte inkomstenbelasting 2014, waar ik tijdens het invullen van de aangifte met succes gebruik van heb gemaakt.

Je kan dit jaar kiezen tussen aangifte doen via hun app of via de aangifte pagina.

Dus geen aangifteprogramma meer. Ik was al jaren vriendjes met het aangifteprogramma, dus dat vond ik wel jammer. Edoch, ik ben immer een optimist waar het over belasting gaat, dus ging ik ervan uit dat de nieuwe aangiftepagina, die Mijn Belastingdienst heet, ook wel heel goed zou zijn.

De app is voor ons niet van toepassing, want die is (hou me ten goede) kennelijk alleen voor mensen die niets hoeven te veranderen of toe te voegen aan hun aangifte. De belastingdienst heeft tegenwoordig vriendjes gemaakt met de banken, gemeentes, UWV en je werkgever, dus ze hebben al heel veel informatie van je. Het kan zomaar zijn dat je niets hoeft aan te passen en huppa, dan is de app kennelijk geschikt voor jou.

Wij hebben afgelopen jaar een huis gekocht, dus wij gaan voor de Mijn Belastingdienst en laten de app geheel links liggen.

Het duurde wel even om de Mijn Belastingdienst te vinden.

Nadat ik hem gevonden had, was daar een mooi videootje, waarin ze je vertellen dat het eigenlijk te vinden is op www.belastingdienst.nl/aangifte – nou dat weten we dan ook weer. (Dat is overigens niet dezelfde pagina die ik hierboven had genomen als startpunt voor de aangifte, dus volg vooral mijn voorbeelden niet!)

(Volg in het geheel mijn informatie niet. Ik ben gewoon een totale leek.)

Het mooie van mijn startpunt voor de aangifte is dat er twee videootjes op staan die grondig uitleg geven over wat je van Mijn Belastingdienst kan verwachten.

Ik vond vooral het tweede videootje (even scrollen) erg goed, omdat ze je bijna stap voor stap laten zien hoe het in z’n werk zal gaan en wat je tegen gaat komen.

Ook leggen ze veel nadruk op dat je Mijn Belastingdienst (de aangiftepagina dus) kan gebruiken voor jezelf, maar ook als je het voor een ander invult. Dat was ook niet van toepassing voor ons, maar ik begrijp wel dat dat heel belangrijk is om te vermelden. Daar heb je dus niet alleen de DigiD nodig van diegene waarvoor je het invult, maar ook die van jezelf. Maar dat is voor anderen om verder uit te pluizen.

De volgende pagina heet ‘Inloggen op Mijn Belastingdienst.’

Daarin leggen ze uit dat je de volgende dingen kan doen in Mijn Belastingdienst:

 • een voorlopige aanslag over 2015 aanvragen, wijzigen of stopzetten

 • aangifte inkomstenbelasting doen over 2013 en 2014

 • uitstel van aangifte aanvragen

 • uw rekeningnummer wijzigen

Wij willen het tweede sterretje: aangifte doen over 2014. We zijn dus aan het juiste adres.

Later wil ik nog eens die voorlopige aanslag over 2015 aanvragen voor de hypotheek, maar eerst moet de belastingaangifte voor 2014 de deur uit.

Vanuit deze pagina kunnen we direct klikken op ‘Naar Mijn Belastingdienst, wat je naar de inlogpagina brengt.

Daar moet je met je DigiD aan de gang. Als je fiscale partners bent, zullen jullie beide je DigiD in moeten vullen. In ons geval ging dat eerst voor mijn man, dan zeggen dat we samen willen invullen, dan voor mij geDigiDd en toen nogmaals voor mijn man. Waarom die dubbele keer werd niet uitgelegd, maar ik vermoed dat het ter extra voorzorg is.

Nou zijn wij vandaag zover gekomen dat we de eerste pagina over de aankoop van het huis hebben ingevuld. Toen was het wel welletjes, we waren weer twee uurtjes verder en dat op de vrijdagavond.

Je kan je gegevens opslaan door op ‘Bewaren’ te klikken, wat ik dus maar vaak deed elke keer als ik iets moest opzoeken

Lief, enig idee wat de WOZ waarde van het huis was anderhalf jaar voordat wij het kochten? En waar vind ik dat?” Mijn man had ook geen idee, uiteraard.

Uiteindelijk stond het in de hypotheekovereenkomst van de bank, overigens. Zoiets verzin je toch niet?

Maar goed, het was van te voren bekend dat ik aan de sommetjes zou moeten.

Deze keer ging het onder andere over:

 • notariskosten (met of zonder de hypotheekakte en/of kadastrale kosten),

 • de overdrachtsbelasting,

 • de taxatiekosten,

 • en de makelaarskosten.

Dan gaan we het de volgende keer waarschijnlijk hebben over:

 • de hypotheekadviseur,

 • de overdrachtsakte,

 • de hypotheekakte.

Maar verder gaan we het niet hebben over:

 • de bouwkundige

 • of de NHG

Omdat we gekozen hebben voor geen NHG, dus de kosten van de bouwkundigekeuring kunnen we niet aftrekken. Tja, je kan niet alles hebben, tenslotte.

Consumentenbond Belastinggids 2015

Ik ben vast wel weer iets vergeten, maar het aangifteprogramma, Mijn Belastingdienst, of de app vergeet vast niets.

Alle vragen zullen langskomen. Vandaag kwamen er alweer vragen langs die ik niet had verwacht en waar de Consumentengids met hun Belastinggids 2015 allemaal geen antwoord op had. Sterker nog, ik heb tot vier maal toe iets in de index opgezocht, wat er gewoonweg niet in stond.

Niets tegen de Consumentengids (want ondanks dat ik geen lid ben, ben ik wel voorstander), maar ik koop volgend jaar niet weer zo’n gids. Het was overigens mijn eerste keer dat ik hun gids kocht, sowieso al. Dus daar hoeven ze verder niet om te treuren.

Zijn wij de enige die al begonnen zijn met de belastingaangifte?

Ik wens iedereen succes met het aanpakken van de belastingaangifte. Ik hoor het graag als jullie ook wat meemaken. We doen hier allemaal in Nederland ongeveer op hetzelfde moment ongeveer hetzelfde tenslotte. We zitten niet op een eilandje.

Ben jij nog wat tegen gekomen tijdens je voorwerk voor de belastingaangifte?

17 Comments

 1. Mijn aangifte staat klaar om verstuurd te worden, en ik was een van de gelukkige die niks aan hoefde te passen! Tenminste, voor zover ik weet. Moet van 1 werkgever nog een jaaropgave ontvangen, dus dat bedrag heb ik nog niet kunnen controleren, maar denk dat dat wel goed zit 🙂 Heb verder alleen inkomsten uit arbeid, verder geen aftrekposten of andere “moeilijke” dingen, dus mijne is in 5 minuutjes gepiept!

  Like

  1. Oh wat fijn zeg! Jij bent ook lekker klaar dan. Heerlijk.

   Wij gaan er vandaag weer mee verder. Kijken hoe ver we komen. Ik heb het nog nooit in 5 minuten gedaan. Dat zou mooi zijn! Dit jaar is gewoon erg ingewikkeld voor ons. Daarna zal het wel weer routine worden.

   Veel succes nog!

   Like

 2. Direct op 1 maart al in orde gemaakt; ’s morgens om 06.00 uur toen de site het nog gewoon goed deed. Zoals verwacht krijgen we veel geld terug, dus ik ben dik tevreden. Ook het webbased aangifteprogramma werkte prima en riep geen vragen op. Ik ben zelfs blij dat ik geen software meer hoef binnen te hengelen alvorens ik met de aangifte kan beginnen.

  Like

  1. Wow, da’s vlot. Geweldig.

   Helaas loop ik wel tegen vragen en problemen aan. Maar ik ben vroeg genoeg begonnen, dus het komt helemaal goed.

   Gefeliciteerd dat jullie veel geld terugkrijgen. Dat is toch een mooi goed!

   Like

 3. Mijn man heeft vorige week al de aangifte ingevuld en verstuurd en omdat wij ook afgelopen jaar een ander woning hebben gekocht was het meer werk dan anders. Manlief werd erg blij toen bleek dat hij de bemiddelingskosten voor de hypotheek ook konden aftrekken. Dat had de bekastingdienst al keurig ingevuld 🙂 En we krijgen een mooi bedrag terug. Daar gaan we een extra aflossing mee doen of investeren in zonnepanelen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij zijn ook erg blij dat je een hoop extra kosten mag aftrekken. Dat scheelt toch een bom geld, nietwaar?

   Mooie doelen voor het geld! Wij gaan voor de extra aflossing. Ik kijk er echt naar uit.

   Like

 4. Ik heb het meteen op 1 maart gedaan. Een paar kleine aanpassingen moeten doen maar het zag er goed en overzichtelijk uit. Overigens kun je het “oude” aangifte programma nog gewoon downloaden hoor. Bij programma’s en formulieren staat het te downloaden programma voor belastingaangifte 2014.
  Succes!
  Ingrid

  Like

  1. Da’s fijn om te weten, Ingrid. Ik zou bijna ’t nog gaan downloaden, want ik ben al wat uurtjes achter de website gezeten. Maar goed, ik kom er wel en het is nu wat laat om over te stappen.

   Mooi dat het bij jou zo snel ging! Nu nog even wachten op begin juli voor de centjes!

   Like

 5. Wij moeten betalen. Dus ik wacht mooi tot na 1 april. DE kans is dan groter dat je niet voor 1 juli bericht krijgt. En da’s in ons geval niet erg. Uitstel van betaling is alleen maar fijn, toch?

  Like

  1. Lijkt me ook een redelijke optie. Als je nu al weet hoeveel er betaald moet worden, kan je dat in de tussentijd gewoon apartzetten. Heel relaxt.

   Like

 6. Meteen in de ochtend van 1 maart al ingevuld en opgestuurd.
  Wij moeten altijd betalen maar dit jaar een stuk minder dan anders dus daar zijn we blij mee 🙂

  Like

 7. Hier is de aangifte al eventjes weg, maar had het voorwerk al eerder gedaan en hoefde er slechts even doorheen te lopen en het werd bevestigd wat ik al dacht, een leuke teruggave. Dus nu wachten tot de belastingdienst gaat betalen. Een leuk vooruitzicht!

  Like

  1. Dat vooruitzicht van een teruggave is toch het leukste aan de belastingaangifte. Niets terugkrijgen is nogal saai en moeten betalen is niet zo gezellig. Mooi dat het zo vlot liep bij jou.

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s