Het goed en kwaad van buren.

Ik ga over mijn kliko's

Iedereen kan er wel een heel verhaal over ophangen. Bij deze het mijne en ik zal proberen het kort te houden.

Toen we afgelopen zomer hier kwamen te wonen, begon de overbuurman Joop ons in te lichten over de hele buurt. Dat de buurvrouw van 90 altijd bij ons de keuken inkijkt, dat er een lesbisch stel daaro woont en dan natuurlijk de asielzoekers aan de overkant. Ik werd een beetje naar van de manier waarop we ingelicht werden, dat ik m’n afstand maar heb proberen te bewaren met hem.

Hij had meteen van alles aan te merken op ons: dat ik de lichten overdag niet aan moet hebben in huis, dat de verbouwing van de keuken ‘nog’ niet af is en dat het plafond over een tijdje wel opnieuw geschilderd moet worden. Hij was huisschilder geweest, ja ja.

Ook wist hij te melden dat onze tuin verwaarloosd was door de vorige bewoners, waar meteen ook het schandalige privéleven van geopenbaard moest worden, natuurlijk. Hij kon nog net niet zeggen dat wij de tuin aan het verwaarlozen waren, maar om dat te compenseren heeft hij afgelopen week tegen onze tuinman over ons staan roddelen: dat we het allemaal zelf aan het doen zijn (wat waar was) en dat hij niet meer contact hoeft op de nemen met ons (wat niet waar was).

De professionele tuinman helpt ons met de grote klussen in de tuin. Het was inderdaad een verwaarloosd zooitje toen we hier kwamen. Hij kwam gisteren verbouwereerd naar mij toe: of we hem niet meer wilden?

We zijn nog bezig met het plan om de grote oude heg en de oude nare plastieken schuttingen te laten weghalen en daarvoor mooie houten schuttingen in de plaats te zetten. Daar hebben wij hem voor nodig en dat plan was bekend bij hem. Ik heb meneer Tuinman gezegd dat hij niets moet geloven van buurman Joop, geen één woord.

Buurman Joop roddelt maar raak en heeft over ons helegaar niets te zeggen!

Inmiddels praat ik niet meer met buurman Joop. Dat komt mij goed uit, maar was niet eens gekomen uit enige opzet van mijn kant. Het langzaam zo gegroeid, zullen we maar zeggen. Ik heb hem namelijk in de afgelopen driekwart jaar driemaal een enorme NEE verkocht.

 • Ik doe WEL mijn lichten aan overdag, als IK dat wil.

 • Ik wil NIET dat jij onze kliko van de weg haalt, en al helemaal niet dat je hem aan de weg zet! Dat doet Mijn Man!

 • Ik wil NIET meer dat jij zo dicht bij mij in de buurt gaat staan. Ik wil het toch niet.

Ik denk dat hij nu wel doorheeft dat hij geen oompje met bezwerend vingertje, etceethoera over mij kan spelen.

Misschien is het gewoon niet interessant meer voor hem als hij geen macht over mij kan uitoefenen, waardoor het niet zo veel zin heeft om een gesprekje met mij aan te knopen. Ik vond het al erg rustig nu de lente lekker begonnen was. Hij staart wel over de schutting en hij staart de huiskamer in als hij (veelvuldig) langsloopt, maar hij praat niet meer met me. Na een paar maanden realiseerde ik me dat en bedacht me dat het een prima oplossing is. Lekker rustig zo. Verder mag hij in z’n eigen pot gaar stoven en de buurt vertellen wat voor een bitch ik ben.

Ik heb veelvuldig met haantjes te maken gehad en de meesten waren subtieler dan hij. Uiteindelijk heb ik altijd gewonnen, wat fijn is, dus ik heb ervaring. Buurman Joop heeft alleen nog nooit met mij te maken gehad, dus voor hem is het nieuw. Ach, leert hij ook nog eens wat op z’n oude dag. Jawel hij is een kranige vent van 86. Kan mij niks schelen, al was hij 101.

Mijn kliko is van mij. Mijn huiskamer en mijn lampen zijn van mij en dat ze super energiezuinig zijn gaat hem niks aan. (Nooit verdedigen bij zo’n aantijging.) En mijn persoonlijke ruimte is al helemaal van mij – afstand dient hij te bewaren. Never nooit niet dat ik me door een kereltje op de kop laat zitten.

Hij zal nu wel over ons ook zulke verhalen houden aan de andere buren: “Die vrouw met de Engelse man die het licht overdag aan hebben. En ik mocht haar niet eens helpen met de kliko’s!” Wat ben ik toch een vreselijk mens, zeg. Nou nou!

Ach, dat geeft zo’n man wat te doen, nietwaar?

12 Comments

 1. Gatgat, zulke buren hoef je niet blij mee te zijn nee.
  Gelukkig maar dat ie doorheeft dat ie beter niks meer kan zeggen.
  Haha, ja geloof maar dat jullie nu ‘over de tong’gaan maar wat maakt het uit…dat doen de mensen toch, roddelen. Dat doen ze hier net zo, wij bemoeien ons niet zoveel met de buurt en over ons wordt ook gekletst.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja kletsen doet men altijd wel. Zelfs al is er niets om te roddelen.
   Ik heb altijd de houding gehad dat ik me pas druk ga maken als ze in mijn gezicht aantijgingen maken. Voor de rest mag iedereen zich vermaken zoals ze willen. 😉 Dus zo is het aardig opgelost.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk en zou net doen zoals jij 🙂 Gelukkig heb ik hier op ‘ons’ bergje weinig te maken met de buren. De buren waar ik wel langs moet om de berg af te komen, zijn gelukkig heel aardig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mooi hoor! Gelukkig zijn onze andere buren ook erg aardig. Fijn zo’n berg. Wij woonden in een hoge flat. Dat heeft ook een beetje een berg-effect. Ik moet nog wennen aan het op de grond wonen met buren die je in je tuin kunnen aanspreken.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ach ja buren .ik kan er een boek over schrijven .Door de vorige buurman zijn we flink zwart gemaakt ,hij vergat alleen erbij te vertellen dat hij de treiteraar was 2 jaar lang.En hij had de pech dat hij wel zijn huis uit moest daardoor ,toch blijven mensen tegen ons zeggen dat het o zo’n aardige behulpzame man was .Eerlijk gezegd zal het ons worst wezen wat mensen over ons zeggen ,ze doen maar lekker en die gedachte geeft een hoop rust ! Ook hier zo’n roddelexemplaar van 81 die alles over iedereen weet .Zulk soort mensen blijven maar beter uit mijn buurt .
  Groetjes Elisabeth

  Like

  1. Wat een nare kerel. Mooi dat hij weg is.
   Ik vind het wel vervelend dat er onwaarheden en negatieve dingen worden verteld. Verdedigen heeft ook zo weinig zin, dus ik laat het maar. Mensen mogen zelf weten wat ze willen denken, en als dat vervelende dingen zijn, dan hebben ze zichzelf er meer mee dan mij. Daarom hou ik er niet van als er tegen me aan wordt geroddeld. Ik wil het rechtstreeks van de persoon zelf gehoord hebben voordat ik iets geloof wat een ander over die persoon zegt. Laten ze liever over zichzelf vertellen (al zou ik nu geen interesse meer hebben!).
   We leven lekker verder hè?

   Like

   1. Een keer hebben we ons verdedigd daarna niet meer .We hebben een paar keer het Geblaat aangehoord van buren zonder reactie te geven ,gewoon afgekapt met de woorden zo we gaan weer eens verder met de tuin ,had je die gezichten moeten zien goud waard haha .Ja en we leven gewoon lekker verder.

    Geliked door 1 persoon

    1. Geweldig gedaan! Ik ben niet altijd op tijd ad-rem, maar soms zeg ik gewoon: Het is allemaal niet waar. Daar schrikt men ook erg van. Ik werd ooit zwart gemaakt door mijn ex-man, in mijn sociale omgeving. Er was wat puinruimen aan, want hij had de boel bij elkaar gelogen, maar hoe sneller het van tafel geveegd kon worden, hoe beter. Dus tja, heel verstandig om het af te kappen. Dan weten ze iig dat ze op de verkeerde weg zitten, en jij kan verder met je dag. Wat een gedoe, he, mensen!

     Like

  1. Hoi Rob, jazeker! Hij zou zich eens gaan vervelen! En ikzelf ben niet echt van het aanpassetige soort. ☆ Ik vermoed dat hij nog voor jaren stof zal hebben. (En ik er lekker niet naar ga luisteren.)

   Geliked door 1 persoon

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s