Ontrommelen 2 (van 12): resultaten in februari.

Ik was geheel vrijblijvend begonnen per 1 januari om 2018 dingen weg te doen in 2018. Nou ik ben nog steeds bezig met het ontzooien, dus voorlopig loopt de wedstrijd met mezelf nog.

Tijd om de rekening op de maken voor februari.

Hoe is het verlopen tot en met eind februari?

staatje februari 2TOTAAL JANUARI: 373 dingen weggedaan.

TOTAAL FEBRUARI: 310 dingen weggedaan.

Waarvan:

 • Boeken: 3

 • Kleding: 25

 • Keukengerei: 19

 • Film en muziek: 3

 • Papierwaar: 123

 • Kantoorspullen: 104

 • Techniek: 2

 • Huisraad: 31

TOTAALSTAND 2018 DUSVER: 687 dingen weggedaan.

En aangeschaft:

TOTAAL JANUARI: 29 dingen gekocht.

TOTAAL FEBRUARI: 26 dingen gekocht.

Waarvan:

 • Kleding: 17

 • Keukenspullen: 7

 • Huisraad: 2

TOTAALSTAND 2018 DUSVER: 55 dingen aangeschaft.

Gelukkig jongt het langzamer aan dan dat er weggewerkt wordt. Dat geeft hoop dat er iets van zal beklijven.

Wat is nodig om de 2018 dingen nu nog te halen in de rest van het jaar?

Nog te gaan: 2018 – 687 = 1331 spullen om te ontrommelen in 2018.

 • 1331 dingen / 306 dagen = 4,3 ding per dag (was 5,5 per dag)

 • 1331 dingen / 45 weken = 30 dingen per week (was 39 per week)

 • 1331 dingen / 10 maanden = 133 dingen per maand (was 168 per maand)

Dat gaat de goede kant op. Ik ben behoorlijk ingelopen, waardoor de benodigde spulletjes om te ontrommelen om het doel te halen per maand minder zijn geworden.

Het ziet er dus doenbaarder uit dan op 1 januari, want toen moest ik nog 168 dingen vinden om per maand te ontrommelen. Nu dus nog maar 133 per maand van maart tot en met december.

Wat heb ik deze maand aangepakt?

Ik heb mijn pennendoos helemaal doorgelicht, en er waren pennen bij die het niet meer deden. Die kan ik niet doneren, en ik zie niet zo goed hoe ik pennen moet recyclen. Dus die zijn bij het afval gegaan. In het groter geheel van de wereld zijn het kleine objecten, dus het was een zeer kleine volume aan afval, maar toch jammer. 

Achteraf had ik misschien nog de omhulsels kunnen losschroeven als ze geheel van plastic of metaal waren, en bij de bijbehorende recycling kunnen doen. Maar dat bedenk ik me nu pas. Een tikkie te laat. Misschien een idee voor de volgende keer.

Dat zal wel heel wat jaartjes moeten wachten, want de vorige keer dat ik mijn pennendoos ondersteboven uitgeschud heb is een geschatte 10 jaar geleden. Dus of ik dat over 10 jaar nog weet? Maar aan de andere kant, over 10 jaar kunnen we misschien wel helemaal alles recyclen.

Hoop doet leven.

Tot nog toe heb ik gebruiksobjecten weggedaan maar ook een paar belangrijke en sentimentele objecten, zoals mijn laptop die ik al sinds 2009 had. Dat was wel even iets waar ik gedag tegen gezegd heb. Die pennen niet, natuurlijk.

Maar met of zonder een bedenk-moment, mis ik er niets van. Dat vind ik altijd een zeer goed teken bij het ontzooien. Als ik meteen er niets van mis is het helemaal goed. Als ik morgen al vergeten ben wat ik weggedaan heb, is het toppie. Dat waren dan echt dingen die niets meer toevoegden, overcompleet waren, of gewoonweg uitgefaseerd dienden te worden.

Ik verwacht een veel kleinere hoeveelheid om te ontrommelen in de opvolgende maanden.

Dat verwachtte ik ook aan het eind van januari, maar ergens kwam het toch allemaal vandaan. Een paar laden zijn opgeruimd en er is wat meer ruimte in de kasten op de bovenverdieping.

Alle categorieën die ik deze maand heb ontrommeld zijn wel allemaal zaken die maar één keer in de zoveel jaar gedaan kunnen worden. Dus het is me wel duidelijk dat ik niet elk jaar zo’n uitdaging kan gaan doen. En als alle categorieën gedaan zijn, dan is het op, ongeacht of ik al aan de 2018 dingen ben.

Deze uitdaging gaat uit van een willekeurig gekozen aantal, en neemt geheel niet in acht wat ik in huis heb en of ik al eens goed de bezem erdoorheen heb gehaald.

Dus ik kijk het gewoon weer aan, en ik zie wel wat er gebeurt.

Hoe denk jij over uitdagingen?

animal-3209444_1280

11 Comments

  1. Veel hè? Belachelijk gewoon. Dat ligt allemaal te liggen, en de meeste van de spullen lagen er al vele jaren zonder ooit gebruikt te worden. Dus huppa! 😉

   31 dingen zou ik inderdaad niet kunnen aanbieden op afhaalsites. Dan moet ik van elk ding een foto maken en da’s me gewoon te veel werk.

   Als het gewoon assorti betreft, hebben wij een doos in de gang of het trapgat staan (bij gebrek aan vestibule) waar die ingelegd worden. Als hij vol is gaat hij naar de kringloop. Dat kan bij de kringloopwinkel zelf en dat kan ook bij het afvalstation, waar een plek is voor donaties van spullen voor hergebruik. Heerlijk. Dan zorgen zij wel dat het bij een volgende, hopelijk blije gebruiker terecht komt.

   Van het gehele lijstje is alles naar de kringloop gegaan, tenzij ik erbij zeg dat het op een andere manier weggedaan is.

   Bedankt voor het meedenken!

   Like

 1. Zo, jij bent lekker bezig hoor!!
  Hier gaat het opruimen/ontzooien voor de renovatie ook gewoon door, al tel ik het niet.
  Het is de laatste weken stukken langzamer gegaan door mijn rugklachten, maar ondanks dat blijf ik bezig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je! En succes met de renovatie natuurlijk. Tja, je hebt hebt maar één rug dus wees er zuinig op.
   Ik hoop dat je er goed doorheen komt en dat je rug mooi herstelt!

   Ik vind het tellen zelf en beetje raar, nog steeds, maar ondertussen vind ik de gedachten, ideeën en conclusies die erdoor langskomen wel interessant.
   Bedankt voor het lezen!

   Like

  1. Jammer dat de foto niet lukt. Wil ik wel zien!

   Tuurlijk telt dat. Ik heb ook nog een aantal spindels staan. Elke CD telt voor één, wat mij betreft. 😉

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s