Experimenteel kleding kopen.

Hoe kies ik kleding die bij mij past? (foto van Pixabay)

Ik ben al jaren bezig mijn kleding te sorteren en vervangen voor kleding die bij mij past, mij qua maat en vorm past, en die ik fijn vind om te dragen.

Ik kan me niet voorstellen dat er veel mensen in mijn situatie zitten, waar ze pas op hun 35ste-40ste eraan toe zijn om uit te gaan zoeken wat voor kleding bij je staat. De meeste vrouwen doen dat, neem ik aan, in hun tienerjaren. Helaas had ik toen geen tijd, want ik was druk met school en ziek zijn. En opgroeien kost ook tijd en energie. Dus bij mij kwam de zoektocht pas toen ik er tijd en ruimte voor had.

Maar hoe pak(te) ik dat aan?

Heel internet staat vol met modeadvies, schoonheidstips, et cetera. Zucht. Ik kan daar toch niets mee. Dat gaat ervan uit dat je maar van alles kan kiezen, zonder budget, persoonlijke benodigdheden en of je lekker erin kan bewegen in acht te nemen.

Ik zocht dus iets werkbaars:

 • Wat zijn mijn kleuren (vooral niet)?

 • Wat zijn mijn werkelijke maat en vorm?

 • Wat draag ik in de praktijk nou wel?

 • Kan het mooier, netter, leuker? Dan graag.

 • Waar zijn mijn grenzen voor het inleveren van comfort in ruil voor dat mooier, netter en leuker?

 • En kan ik het besjollemen?

En omdat ik heel langzaam ben in die dingen, zijn er dus jaren overheen gegaan om bovenstaande om te zetten in een werkbare collectie kleding.

Ik heb veel gehad aan de boeken van Trinny en Suzanne, die schrijven over welk type lichaam je hebt, en welke vormen kleding daar goed bij passen, en wat je vooral niet dient te dragen.

Zo ben ik petit, en als ik mijn broeken tot laag op de grond heb, dan zien mijn benen er langer uit. Daar krijg ik geen langere benen van en ik word er ook niet groter van, maar het zier er allemaal zoveel beter uit. Die houden we erin.

Trinny en Suzanne willen het liefst dat je er nog hoge hakken onder doet, maar daar kan ik niet op lopen, dus helaas, pindakaas. Ik hou het op zwarte schoenen, waar ik wel op kan lopen, en die hopelijk voor het grootste deel van de tijd geen aandacht trekken. (Ooit vertel ik hier nog het verhaal van de laarsjes onder mijn trouwjurk!)

Ook van Trinny en Suzanne: vrouwen met kleine borsten kunnen dan ook het beste een V-nekje dragen, en geen hoge ronde nek. De V-nekjes staan inderdaad heel leuk, dus heb ik een aantal jaar lang al mijn shirtjes omgewisseld naar V-nekjes.

Nou ben ik daar weer op teruggekomen, want ik heb – blijkt – dus cup C borsten, wat echt gemiddeld is en dus niet klein, zoals ik dacht. Daar kwam ik pas achter toen ik bij een hele dure BH winkel me heb laten meten. Ik heb toen een uur lang beugel BHs uitgeprobeerd voor mijn petit maar middelmatige geronde borstmaat, tot ik op het enige merk stuitte wat lekker zat. Natuurlijk één van de duurste, maar die zit lekker!

Sindsdien koop ik ook zo nu en dan weer nette ronde nekjes als ik het shirt graag wil hebben. Vooral in de winter komt dat uit, aangezien ik een koukleum ben, en zo’n hoog nekje toch verschil maakt.

Ik had dus Trinny en Suzanne in mijn achterzak om me te helpen, en ook een goede vriendin, die ongeveer dezelfde maat heeft, en het hartstikke leuk vindt om met kleding te tutten. Zij had vele jaren meer ervaring met het tutwerk dan ik. Ik heb haar om advies gevraagd en we wisselen sindsdien ook kleding uit. Zij heeft grotere tolerantie voor frutsels dan ik. Ik ben erachter dat ik daar nul tolerantie voor heb! Dus een aantal goedbedoelde miskopen zijn naar haar gegaan. En haar kleuren zijn anders dan de mijne, dus zo schuiven we wat heen en weer.

Hoe staat het nu met de lijst van wat ik wilde ontdekken en weten over werkbare kleding?

Kledingkast
Winterkleding
 • Wat zijn mijn kleuren (vooral niet)? Dit was snel geregeld, omdat mijn zus alles weet van kleuren. Zowel mijn zus als mijn man waren bot genoeg om me meteen te laten weten als iets mij niet stond. ‘Nu zie je eruit als een lijk.’ Dat soort. Heel handig. Zo nu en dan deed ik een vraagje richting één van hun, en dan kon ik mijn lijstje van absoluut-niet kleuren aanpassen.

 • Wat zijn mijn werkelijke maat en vorm? Hier heb ik dus wat advies van experts voor nodig gehad, wat boeken en hulp-mode programma’s voor gekeken, en heel veel uitgeprobeerd in de winkel. Snel winkelen heeft geen zin als je nog aan het uitzoeken bent of het werkt of niet, en als het werkt: waarom dan? En waarom niet? Je moet eigenlijk alles passen, om je vorm te leren kennen, en welke soorten kleding daarbij wel en niet goed staan. Dit kostte mij echt jaren, want na vier broeken passen of 8 topjes, wil ik weer naar huis.

 • Wat draag ik in de praktijk nou wel? Eerst heb ik alles eruit gegooid wat niet paste en wat ik niet mooi vond. Ook alles wat er afgedragen uitzag. Vervolgens had ik mezelf een systeem opgelegd, waarbij alles wat in de kast lag tenminste één dag gedragen moest worden. Dan besluiten of het wat was. Ook dingen die passen, en leuk waren, maar als het erop aankwam ik ervan afzag om het te echt te dragen, die gingen op de stapel voor de kringloop of verkoop. Lekker rigoureus! Wat ik dan over hou, dat is dan spul dat kennelijk voldoet aan wat ik in de praktijk wel draag.

 • Kan het mooier, netter, leuker? Dan graag. Dit is moeilijk, want op een gegeven moment gaat het gewoon meer geld kosten. Ik hoef maar een paar sets mooie, nette, leuke kleding in de praktijk. Toen ik eenmaal wat goed spul had, merkte ik dat er zo veel nadelen zaten aan de kleding die wel aardig was, dat ik vanaf dat moment alleen maar goed spul wilde kopen, en de ‘aardige’ dingen weg wou doen. Als ik een leuk topje nodig heb, dan zoek ik binnen het merk waarvan ik weet hun stijl mij staat, en dan heeft het echt geen zin meer om weer wat middelmatigs te kopen. Dus kocht ik minder, maar wel betere kleding. Da’s al best een mijlpaal.

 • Waar zijn mijn grenzen voor het inleveren van comfort in ruil voor dat mooier, netter en leuker? Ik heb gemerkt dat ik hele heftige grenzen heb.
  1. Ik heb het altijd koud, dus wat er in de advertenties staat en ook op de modeblogs, werkt gewoon niet voor mij. Ik moet daar drie lagen onder doen, en dan ziet zo’n jurkje er echt niet meer luchtig uit. Daar kan ik niet op inleveren. Bevriezen doe ik al genoeg in Engeland als we bij mijn schoonfamilie op bezoek gaan.
  2. Ook kan ik niet op hoge hakken lopen, pumpjes, glittergympies, of welke modeschoenen dan ook maar. Ik heb één paar schoenen waar ik werkelijk op kan lopen, met m’n op maat gemaakte zooltjes erin, en daar moet ik het mee doen. Ik heb vele acties ondernomen op het gebied van schoenen, en over het algemeen loopt dat uit op een drama. Op dit moment ben ik blij dat ik kan lopen! Dus dan maar niet mooier, netter, leuker aan de voeten.
  3. Frutsels. Ik word helemaal gek als ik me niet onbezorgd kan bewegen, of moet hannissen met m’n kleding. Extra lange tuitmouwen bijvoorbeeld, waardoor je alsmaar bezig bent met je mouwen te stoeien, of een bandje om de achterkant dat geknoopt moet worden, dat je in de rug pookt als je gaat zitten. Driekwart mouwtjes, waardoor je je als een slangenmens in je jas moet wurmen, anders rollen ze op en zitten ze als een blok op je bovenarmen te drukken. Ik heb het allemaal geëlimineerd. Het enige waar ik redelijk goed mee kan omgaan zijn kraagjes, lapelletjes, en de rest gooi ik gewoon op kleur, leuk stofje, of werkje erin, en vaste decoratie die niet wappert. Allemaal op zeer basale vormen. En gekt genoeg zijn de basale vormen die passen (in dames maatje 34) ontzettend duur of gewoonweg niet te krijgen.

 • En kan ik het besjollemen? Koop niets in de winkel, is mijn credo, behalve de intimi natuurlijk. Bij elk van deze categorieën heb ik bakken miskopen gedaan, maar nagenoeg allemaal tweedehands, dus voor een fractie van de prijs. Zonder budget gaat het niet, maar het hoeft echt niet te kosten wat je er in de Kalverstraat of bij de plaatselijke kledingzaak aan uit zou geven, of zelfs in de HEMA. Als dat de enige opties waren, dan liep ik nu nog met maatje 164 kindershirtjes, want dat trekt Bruin niet.

Ik kan als beste tip meegeven, dat als je wilt experimenteren met kleding, om gewoon naar de tweedehandse markten en winkels te gaan, om daar te passen en kijken wat er allemaal bestaat. Je zit op een fractie van de prijs, en dus kan je veel uitproberen, en heb je ruimte om fouten te maken. Als je wat meer weet, dan kunnen ook Marktplaats en Ebay handig zijn – zoek op je stijl, maat, en dan nog op de echte afmetingen. Ook dan zit je nog op een kwart tot de helft van de prijs.

Het kost niet ontzettend veel geld, maar het kost wel heel veel tijd. Als je veel geld te besteden hebt, dan kost het waarschijnlijk een stuk minder tijd. Die ervaring heb ik niet. De paar keer dat ik in de winkel voor het volle pond iets heb gekocht, was ik er superzeker van dat dit de oplossing was. En soms werd het een kolossale miskoop. Van zo’n miskoop word ik echt niet blij!

Tot op de dag van vandaag ben ik ultra spaarzaam met kleding kopen in winkels. Het liefst ga ik eind juli en eind januari één maal op zoektocht met een vast budget. De rest van het jaar laat ik de wereld van de kledingwinkels geheel en al hun zaakjes buiten mijn leefwereld afspelen.

De essentie van experimenteel kleding kopen:

Koop niets nieuws tot je echt weet wat voor soorten, merken, maten en types kleding je wilt dragen. Tot die tijd, is de wereld van de tweedehandse kleding je speeltuin.

18 Comments

 1. Zo, wauw, wat goed van je dat je dat zo uitgezocht hebt!
  Ik ben 51 en ik heb dat nog nooit uitgezocht. Mijn kleding is ook niet netjes ofzo helaas.
  Jojo teveel heen en weer met mijn eetstoornis dus ik hou het bij goedkope kleding.

  Geliked door 1 persoon

 2. Goedkope kleding werkt ook heel goed. Dan kan je tenminste wisselen als je daar zin in hebt (of moet). Ik vind tweedehands erg handig, ook voor duurdere merken. Ik ga echt geen €50 of €100 uitgeven voor één kledingstuk, tenzij het echt je van HET is. En zelfs dan. Ik kan dat soort kledingstukken in mijn kast wel tellen op één hand, denk ik.

  Jassen zijn over het algemeen zo duur, omdat ik die bij de sportwinkel koop. Ik heb allerlei soorten ‘normale’ jassen geprobeerd, maar aangezien ik geen auto rij, en dus altijd loop of sta te wachten in weer en wind op de bus, moet ik gewoon een out-doors jas.

  Ik snap echt niet hoe mensen (lees, vrouwen) dat doen met zo’n schattige jas van iets lekker wateropnemends, en laaggeknoopt. Ik waai weg, raak doorweekt en bevries in die dingen! LOL!

  Ik denk dan altijd maar, die zitten toch nagenoeg altijd in de auto. Die halve minuut in weer en wind die ze van het huis naar de auto en van de auto naar kantoor moeten doorstaan, daar zal bevries je idd niet van. Ugh!

  Like

 3. Ben even lekker aan het lezen .20 jaar geleden gestopt met roken en sinds die tijd een paar maatjes meer .Te vaak en teveel goedkope kleding gekocht en vaak vooral wijd want dat verdoezeld veel dacht ik en dat maakte me vaak een soort blok .Wat kleuren betreft weet ik wat ik kan hebben en wat niet dus dat levert geen probleem op gelukkig ..Nu ben ik selectief ,liever wat mooie dingen die echt goed staan dan tig dingen die in de kast blijven .De winkel voor grote maten in onze plaats heeft echt heel mooie dingen en prijzen zijn wisselend ,sommige dingen vind ik best duur andere vallen best mee .Ik heb gelukkig mijn weg hierin gevonden
  Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat fijn zeg, dat je een goed systeem hebt voor jezelf. Ik vind ook dat het best wat mag kosten, als het dan lang mee kan (ik ben geen mode-mens, dus wat ‘in’ is zal me worst wezen) en waar ik me lekker in voel.

   Ik vind het ook superhandig om te weten in welke winkels of bij welke merken in terecht kan. Dan kan de rest van de wereld lekker langs me heen gaan, verder. Ik weet m’n kleding te vinden, mocht ik wat nieuws nodig hebben.

   En welkom op m’n blog. Harstikke leuk dat je bent geabonneerd. Ik ga gauw eens bij jou langs. Groetjes! Astrid

   Like

 4. Ik draag nu voor de 5 e winter een jas die ik 2 ehands kocht voor 35 euro. Het is kwalitatief een goede jas , van een merk dat ik goed kan hebben (Duits) daar vallen de maten iets royaler.
  Shirtjes koop ik standaard van een merk , voor de helft van de helft in de uitverkoop een duur shirtje van 40 euro wordt dan 10 euro. Ik ben groot en redelijk fors , dat vraagt om goede kwaliteit . ook mijn leeftijd is van dien aard dat flodderkleding niet meer kan. Afgelopen uitverkoop heb ik wel voor 400 euro aan kleding uitgegeven , dat lijkt veel. 3 vesten , een jurkje , een trui , een lang vest , een jasje , 2 shirtjes , 2 rokken. Waar ik opgelet heb is dat de kleding onderling goed gecombineerd kan worden.
  Kan daardoor meerdere combinaties samenstellen..
  Was echt aan verversing toe , oudere kleding die nog goed is gaat naar de kringloop.
  Mijn kledingstijl is eenvoudig , maar leuk het op met sjaals .
  Ik slaag bijna nooit in een kringloop , vaak al te verwassen .
  Die jas kocht ik bij iemand , die zich specialiseert in tweedehandskleding.
  Ben heel tevreden met de kleren en kan er weer even tegen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mooi klinkt jouw huidige collectie kleding. Ik kom ook meer op merknaam, liefst in uitverkoop of zo, na het seizoen bijvoorbeeld, dan zoeken in de tweedehandswinkel. Nu ik weet wat echt werkt. Dan geef ik meer uit, maar ik heb iets dat ik niet weer afdank binnenkort, en nog jaren mee kan. Ik ben het met je eens dat er steeds meer verwassen kleren hangen in de kringloopwinkels. Het is de verloedering van de crisis, want een jaar of 5 geleden was dat nog niet zo (als je goed zocht). Maar goed, die tijden komen ook wel weer.
   En met degelijke stoffen en kleding dragen ben ik ook helemaal met je eens. Ik ben begin 40 en dan ben ik écht te oud geworden om flodderkleding te dragen! Er zijn hier in mijn gebied (rond Amsterdam) behoorlijk veel nette tweedehandse kledingwinkels. Dat kost beduidend meer, maar wat er hangt is zo veel beter dan de kringloopwinkels. Die nemen alleen merken aan, en dan niet eens V&D en H&M en zo. Het moet echt up up up zijn wat hun betreft. Ik heb twee hele fijne dunne wollen truitjes (Ralph Lauren) bij hun vandaan gehaald, die ik nu de hele winter al draag. Staat supernetjes, en zit supergoed.
   Leuk om je reactie te lezen!

   Like

 5. Ik weet best wat me goed staat voor dagelijkse kleding. Voor nette kleding weet ik het niet. Bij mij staan strakke shirts met ronde hals mooi. Verder draag ik graag lange rokken, strectch broeken, capribroeken. Geen zwart of wit. Ben een lentetype, heb een zandloperfiguur met lange armen en benen en heb een goed gewicht. Niet zoveel te klagen dus. Behalve dan dat mouwen en broekspijpen soms te kort zijn en dat heel veel broeken gemaakt zijn voor appeltjesvrouwen. In de wintermaanden zie ik er qua kleding niet echt vrouwelijk uit met mijn dikke truien plus vest en vaak in joggingbroek (minder vermoeiend als je cvs hebt). In de zomer vind ik het heerlijk om heel vrouwelijke kleding te dragen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. VeggieMo, ik heb ook CVS en heb ook dikke truiën aan in de winter, of meerdere dunne lagen over elkaar. Dan maar wat minder ‘sexy’ in de winter denk ik dan altijd! M’n man weet het inmiddels wel. Ik ga gewoon geen kou lopen lijden, want dat kost nog meer energie!

   Lange rokken zijn altijd mooi. Ik heb een paar hele mooie gekocht in Engeland, en merk dat ik daarmee geheel ingespannen ben. Ik heb er 6, twee dikke, en vier dunne. Dan nog wat korte rokjes. Geef mij zomer hoor, en dan liefst 25 graden! Dat vind ik het lekkerst, zoals afgelopen zomer, toen het zo warm was. Doe mij daar maar vele zomers van!

   Ik heb gelukkig ook niet te klagen met mijn gewicht, allemaal netjes, en ik wiebel niet, dus da’s mooi. Verder ben ik petite, en ben erg blij met dat de winkels in de randstad steeds meer kleding voor petite zoals (XSjes) beginnen te dragen. Voor de jonge meisjes is dat leuk – al wil ik vaak niet hun designs dragen, ik ben tenslotte geen 15! Maar ook voor de typejes zoals ik. Maar meestal bestel ik het vanuit Engeland, waar ze toch meer mijn maat hebben.

   Leuk om van je te horen. Laat me weten of je ook een blog hebt, dan ga ik kijken.

   Like

 6. Dan zit jij wel in het goede gebied als je petite bent. Ik ben 1.74 en voel me hier een reuzin. In Friesland en de Noordoostpolder viel ik absoluut niet op met mijn lengte. Ik heb in onze nieuwe woonplaats nog geen kleding gekocht, maar houd mijn hart vast. Want zelfs in het noorden is het voor mij soms moeilijk om kleding te vinden die me past. Ik heb meestal maat 40. Al heb ik voor een shirt met korte mouwen ook weleens maat 36.
  Die warmte afgelopen zomer vond ik deels heerlijk. Alleen hadden we ons huis toen in de verkoop staan en ik heb in die weken vooral heel veel staan schoonmaken want we hebben in korte tijd veel kijkers gehad. Het was in vijf weken verkocht 😉
  En in tussentijd en daarna zijn we huizen gaan kijken. Wij zijn drie maanden geleden verhuisd naar de Betuwe.
  Ik heb geen blog. Wel leuk dat je er naar vraagt, want het is me al vaker gevraagd of gesuggereerd, Maar ik vind het vooral heel leuk om op andere blogs te reageren 🙂
  Leuk blog heb jij! Ik heb alle artikelen al gelezen 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat lief van je, VeggieMo, leuk om te horen dat je mijn hele blog hebt gelezen! Ik ben nog pas een maand bezig, maar ik hoop er regelmatig iets (zinnigs) bij te schrijven.

   Maat 40 en 36 klinkt mij als heel normaal in de oren. Hier in Amsterdam (e.o.) ben ik met 1.59 echt een onderdeurtje. Maten vallen vaak erg groot, dus is het zoeken naar XSjes. Helaas zijn die dan weer loeiduur, want dan zijn het ‘dames’ shirts. Beeh.

   Wij zijn in de zomer verhuisd. We hebben ook ons rot gezweet. Gefeliciteerd dat jullie huis zo snel verkocht! Dat is mooi zeg! En veel plezier en voorspoed in jullie nieuwe huis!

   Like

 7. Ik had een schoonzus die ook zo klein was (of nog kleiner) en zij kon vaak leuk slagen op de kinderafdeling van C&A.
  Ik heb een heel gewone maat qua kleding, alleen zijn mijn armen en benen vaak iets te lang. Zo moet ik jassen altijd in een veel grotere maat kopen omdat ik er anders in ‘hang’.

  Kun jij al wat wennen in je nieuwe omgeving?
  Ik vond het best moeilijk om in november te verhuizen. In de winter zit ik veel binnen en dan miste ik soms mijn vorige omgeving, vriendinnen, de vertrouwdheid. Ben nu zo blij dat het alweer zo lente achtig wordt. Ik vind de omgeving hier heel mooi en er is zoveel dichtbij. Dat ben ik niet gewend 🙂
  We gaan deze zomermaanden lekker zoveel mogelijk de toerist uithangen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Nu na een half jaar begint het te wennen, vagelijk. Ik heb niet meer het gevoel dat ik in een vakantie huisje zit! Dus dat is al heel wat. Verder is het redelijk onwerkelijk. Ik ben ook heel blij met de nieuwe omgeving!

   Vervelend dat je niet met in de buurt van je vriendinnen zit. Hopelijk kan je met de tijd wat vrienden maken in de buurt.

   Het kinderkleding stadium heb ik ook gehad, maar inmiddels weer achter me gelaten. Maatje 164 pyjama is well handig, maar de rest is me te kids geworden.

   Like

 8. Ben jij wel in je vertrouwde omgeving gebleven?
  In ons nieuwe huis heb jk nooit een vakantiehuisjesgevoel gehad. Ik moest vooral wennen dat het zo groot is in vergelijking met ons vorige huis. We gingen van 110 naar 170 m2 woonoppervlak en dat is best fijn, maar veel meer werk en even uitzoeken wat de beste manier was om dat voor elkaar te krijgen. Wat ik meteen heerlijk vond was de rust van een vrijstaande woning. Onze vorige huizen waren nogal gehorig en dat vond ik best vermoeiend.
  Over kleding nog even. Een paar jaar geleden waren we in juli jn Frankrijk op vakantie. Onze buurtjes konden heel leuke kleding kopen in de uitverkoop en lekker voordelig.
  Kan me voorstellen dat de kinderkleding op den duur ook niet meer leuk is, maar nog wel handig voor basics.
  Succes met bloggen!

  Like

  1. Wij zijn ongeveer 6km opgeschoven. Dus effect op vrienden en familie had het niet. Dat was ook de bedoeling. Maar deze nieuwe buurt heeft betere OV en de winkels zijn heel dichtbij, dus grote plus punten. De wijk is totaal anders dan wat weer vandaan kwamen.

   Oh ja! Ik kan ook hele leuke kleding kopen in Frankrijk! Dat is goed shoppen daar een vaak helemaal niet duur. Eigenlijk kan ik in de meeste buitenlanden wel mijn maat vinden. Alleen in Nederland met al die grote mensen niet! 😉

   Like

 9. Ik heb een kleurenanalyse laten doen en sindsdien weet ik ook erg goed wat me vooral NIET staat. Maar ik vind het moeilijk te kiezen uit de Trinny & Susannah lichaamsvormen of ik nu een cello of een hourglass ben. Zoiets kan ik me er nog van herinneren, ik zat in ieder geval een beetje tussen twee types in en volgens hen is dat echt niet het geval. Gevalletje even een ander vragen, maar die wisten het ook niet. Sta je dan met je goede gedrag haha! Gelukkig weet ik wel dat veel dingen van hourglass mensen mij goed staan en de kleuren weet ik inmiddels ook. Win-win!
  Ik heb het ook altijd koud trouwens, dus ik moet ook altijd bekijken hoe ik iets Nancy proof kan maken… Dan kan het nog zo leuk staan in tijdschriften, maar jurkjes met korte mouwen zijn gewoon niet aan mij besteed. Behalve die 4 dagen op het jaar dat de mussen dood van het dak vallen.

  Like

  1. Ik heb zo gelachen over die mussen! Ik ben precies zo! Ik heb dus welgeteld 1 leuk zomerjurkje. En vorig jaar was het warm genoeg om het een aantal keer te dragen, tot groot genoegen van mijn man. Dus dat was heel leuk. Verder heb ik laagjes, laagjes, laagjes. Winterlaagjes, die utilitairder zijn, want ze ziet ze echt niet, en zomerlaajes, die wat fleuriger en vrouwelijker zijn, want als ik een laagje drop, dan zit er nog iets oogelijks onder.

   Ik vond Trinny en Suzanne ook wel heftig met hun types. Ik heb het allemaal bekeken, en ze hebben het heel erg over de ‘fouten’ in iedreen hun lichamen, zoals te kleine borsten, te grote borsen, te lange benen, te korte benen, dikke billen, helemaal geen billen, te dun, te dik, etc.

   Dat vond ik nou niet zo echt toe te passen, want ik heb een redelijk goed geproportioneerd lichaam. Alleen dus petite. Maar ik haalde er ook uit, dat als je je borsten er vrouwelijk uit wil laten zien, dan is een v-nek geschikt, en dat een kol juist vrouwelijker oogt dan een klein rond nekje. Als je je benen lekker lang wilt laten lijken, dan neem je broeken die hoog sluiten en tot over de enkels vallen. (Niemand staat een hoogwaterbroek, overigens, ook de top modellen niet!) Hun verhaal over accessoires werkte helemaal niet voor mij, omdat ik eigenlijk er niet aan doe. Maximaal een armbandje of een kettinkje. Maar ik loop niet te doen met tasjes en sjaaltjes en weet ik wat.

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s