Kijken naar de energiecijfertjes.

Ik lees al een tijdje blogs over geld, hypotheken, aflossen en bezuinigen op de lasten. Dat bezuinigen, daar zijn wij niet zo heftig aan bezig, maar zo nu en dan kijk ik eens na hoe het zit met de vaste lasten – waar zijn we hoog, waar zijn we laag, vergeleken met wat het Nibud of Kassa of andere mensen die we kennen aangeven.

Gasmeter huize Caine
Onze gasmeter

In het geval van de energie rekening, ga ik er altijd maar vanuit dat wij hoog zitten, in vergelijk met vergelijkbare huishoudens. Het heeft tenslotte geen zin om appels met konijnen te vergelijken. Maar waar vind je die vergelijkbare huishoudens?

Gas: Iedere lijst van ‘hier kan je op bezuinigen’ beweert dat je bijvoorbeeld je verwarming 1° lager moet zetten om wel €50 per jaar te besparen.

Ten eerste kan je dat maar één keer doen, anders loop je straks met je winterjas in huis, en ten tweede vind ik €50 geen gek bedrag om over een heel jaar te verdelen – da’s 13,7ct per dag – om het lekker fijn in huis te hebben in de winter. Ik vind dat geen redelijke bezuinigingen. Dus wij zijn niet Calvinistisch genoeg in huis hier, om daar aan mee te doen. Mijn man is Engelsman, en die hebben daar nauwelijks van Calvijn gehoord! Hij zegt: “Quality of life versus money. Quality of life wins.”

Electriciteitsmeter huize Caine
Onze elektriciteitsmeter

Electra: Vervolgens staat er op de lijst, dat je je TV, PC, laptop, afwasmachine, wasmachine, radio, waterketel, broodrooster maar zo min mogelijk moet gebruiken, want dat kost geld.

Ook daar zijn wij te hedonistisch voor. Sterker nog, we vinden het normaal hier in huis om lekker te genieten van de moderne tijd, en TV, PC, laptop, afwasmachine, wasmachine, radio, waterketel én broodrooster worden dan ook naar harte lust gebruikt. Maar wij hebben bijvoorbeeld geen droogmachine en we gebruiken nooit onze strijkbout. We trekken wel de stekkers van de elektronica eruit als we op vakantie gaan en we hebben een kleine koelkast en vriezer. Verder proberen we niet expres verkwistend te leven. Dus tja, ach, misschien dat het allemaal wel middelt zo over het geheel heen.

Water: Je zou dus 5 minuten of korter moeten douchen. Dat zou helpen. Of was het 7 minuten? Kort, in ieder geval. Genieten is er niet bij in zuinig Nederland. En dan zullen de echte harde bikkels wel zeggen dat je de douche ook wel wat koeler of koud kan zetten in de zomer. “What?!” zegt mijn man. Brr!

Watermeter huize Caine
Onze watermeter

Ik heb haar van ongeveer 65cm, dus dat douche je niet zo snel. En iedereen die mij kent, weet dat ik helemaal niks snel doe, dus douchen al zeker niet. En als ik een bad had, dan liet ik dat zeker één of twee keer per week lekker vollopen, met goed heet water. Mijn man doucht zoals een nette Engelsman dat normaliter doet, dus daar verander je ook niets meer aan. Sterker nog, we kijken alleen naar de getalletjes om te weten wat er in het budget voorradig moet zijn, niet om te bezuinigen.

Onze energie en waterkosten waren al jaren hetzelfde, en we vinden het zelf natuurlijk heel normaal. Maar wat geven die fictieve anderen uit aan hun energielasten, die in dezelfde soort woning eenzelfde soort leven leven? En bestaan die mensen wel?

Nou kwam ik erachter dat over de energierekeningen van de flat waar we tot een half jaar geleden woonden, we konden opzoeken bij de Eneco hoeveel ons jaarverbruik is en zich hoe dat vergelijkt met de andere flats in het gebouw. Wij hebben zowel gas als elektra bij hen, dus voor beide kregen we cijfertjes te zien. Keiharde cijfertjes.

Tot onze grote verbazing vond Eneco dat wij twee derde gebruiken in vergelijk tot de andere 102 flats. Hoe ze die informatie hebben, dat vragen we maar niet na. Of we gaan er maar even vanuit dat ze een redelijk percentage klanten in de flat hebben, waar ze een mooi gemiddelde van konden maken.

Twee derde! Dat geven wij aan onze luxe gas en dure groene elektra uit. Laten we zeggen: 66% van het modaal van onze ‘vergelijkbare’ medemens.

En ik heb nog niet lopen lijden, bikkelen, noch absurd kort gedoucht.

De essentie van de energiecijfertjes bij ons thuis:

Kennelijk doen we het zo gek nog niet. De cijfers liegen er niet om. Verkwisten is er duidelijk niet bij, en zoals het nu (al jaren) gaat, hebben we het fijn. Misschien dat er nog bezuinigen te behalen zijn, maar wij vinden het niet de moeite waard als we al behoorlijk aan de lage kant zitten.

Over een jaar hoop ik deze vergelijking weer te kunnen maken, en dan over de energierekeningen van ons nieuwe huis. Ik ben bij de instellingen van de nieuwe voorschotbetalingen uitgegaan van een derde meer dan in een flat van een derde minder vierkante metertjes. We zullen het over een half jaar te weten komen, of onze schatting de plank raak of mis sloeg.

Wordt vervolgd.

12 Comments

 1. Blijkbaar valt het dus best mee met jullie verbruik terwijl jullie gewoon lekker comfortabel leven, mooi toch?
  Hier staat de verwarming ook niet te laag, vooral manlief heeft het heel snel koud.
  Daarnaast hebben we beiden spier- gewrichtsklachten dus dan is een wat warmer huis erg prettig.
  Hier is het dus gewoon 20 graden ’s avonds.Heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik leef met je manlief mee, en met de spier- en gewrichtsklachten. Ik ben hier in huis degene die het altijd koud heeft. Dus de verwarming staat ook 20 of 21 ’s avonds. Maar ik hou ook van frisse lucht dus als het even kan met het weer staat het overdag hier open, en de CV uit natuurlijk. En verder ligt er op de bank altijd een deken, om lekker onder te kruipen bij de tv. Een mens moet het zichzelf tenslotte comfortabel maken, nietwaar? 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik kom via Marga even bij je lezen .Een blog naar mijn hart .Ook hier gewoon de verwarming op 20 en ’s avonds ook wel eens op 21 ,we wonen in een hoekhuis en dat is altijd wat kouder .En heerlijk zo’n lekkere warme douche en dan ook nog met heerlijk geurend [natuurlijk te dure ] douche gel .Ook mijn man staat ook gewoon lang onder de douche.Koud wassen en ach een vlek en wat transpiratie geur is dan niet zo erg ? Eens per 2/ 3 weken een 60 graden was ? Een vest dikke sokken en een dekentje om je heen om de verwarming lager te kunnen zetten .Ik lees dat met kromme tenen want het lijkt voor sommigen wel een soort obsessie .Ik wil niemand belachelijk maken en er zijn zeker veel mensen die erg zuinig moeten zijn ,maar hoe ver ga je daar in ?
  Groetjes Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Elisabeth,
   Ik denk dat je gelijk hebt. Men maakt er een sport van. Calvinisten, blijven de Hollanders. Tja. Ik vecht dan maar tegen het Calvinsime. Ook ben ik een enorme koukleum, dus de lol is er snel af. Als ik al een trui en een vest aan heb, dan moet het verder genoeg zijn. Ik ken ook mensen die thuis in de winter alleen met een t-shirtje aan lopen. Zo zijn we niet. Maar ik wil het wel lekker hebben. Ik denk dat er niet veel meer nodig is dan gewoon zinnig handelen, en niet de verwarming aan met het raam open en zo voorts. Zo doen wij het, want we doen echt niets geks, alleen vernikkelen hebben we geen zin in. (Dat doen we al genoeg bij de familie in Engeland, waar het nogal eens 16 graden in huis wil wezen.)

   Like

   1. Is die 16 graden om te bezuinigen of krijgen ze het huis niet warmer?
    Ik heb eens gehoord over een vrouw die opgroeide in een groot oud en koud huis in Schotland. Zij woont nu in Nederland en draagt hier nooit een trui omdat ze het na zo’n koude opvoeding nooit meer koud heeft.

    Like

    1. Die 16 graden is denk ik omdat ze niet beter weten en het wel prima vinden zo. En in sommige gevallen is het omdat je gewoonweg het huis niet warmer krijgt, door slechte isolatie, vocht en/of dat de ketel gewoon vreselijk oud is. In het huis waar m’n man (toen vriend) woonde, was het eerste jaar de ketel 20 jaar oud, en de huiskamer kwam niet boven de 17C uit. Ik zat er met 3 truiën en een deken en m’n laptop op m’n schoot. De rest van de tijd zat ik in de zolderkamer, die vanwegen dat warmte stijgt dus een aantal graden warmer was.

     Toen begaf die oude ketel het in November (!!!) en hebben we de boel laten vervangen door iets echt heel moderns. Dat was 1 week lang bikkelen, want de werklui moest de hele begane grond en de kelder overhoop halen, en daarbij moesten alle deuren (naar buiten) alsmaar open staan. Toen zat ik er met een dikke winterjas, bovenop al die andere kleding. Typetje eskimo! (het huis was 100 jaar oud.)

     Daarna konden we het wel tot 19C krijgen, en boven was het denk ik 20 of misschien wel warmer. Natuurlijk was er geen thermostaat boven, dat zou iets te veel luxe zijn. Nee, men leeft daar in het algemeen nog veel ouderwetser en kwakkeliger dan hier in hoog en droog Nederland. Ik heb daar m’n hele tijd in de winter, herfst en lente met 3 truien gedaan, en de zomer soms maar één. 😉 Het was Noord Engeland, dus brrrr!

     Like

     1. Tis net of die Britten antivries in hun aderen hebben 😀
      Een jaar of wat terug gingen wij op vakantie naar Schotland. Het was daar prachtig, maar 12 graden (of nog kouder) in juli vond ik best wel fris. Ik liep in een winterjas. Maar veel Schotten liepen gewoon in zomerkleding. Ik denk dat ze daar de toeristen meteen uithalen 🙂
      Ik heb jaren in het noorden van Nederland gewoond en daar is het ook vaak koud en winderig. Ik woon nu in de Betuwe. Wat een verschil, het is hier zoveel minder koud. Het voelt iig zo.
      Ik ben half Fries, maar ik heb het echt niet op winters 🙂

      Geliked door 1 persoon

      1. Ah ja, Schotland in de zomer! Wij waren er ook in juli en het was echt koud! En het regende 10 van de 12 dagen dat we er waren. Maar ik heb het wel erg leuk gehad daar. 😉

       We komen ook wel eens in Friesland. Het is daar duidelijk kouder dan hier in Amsterdam. Mooi dat je nu warmer woont! Als ik me ertegen kan kleden, vind ik kou niet erg. Maar anders wel!

       Like

  2. Hier staat de verwarming in de avond ook op 20 graden. En daarbij heb ik dan nog ee. Thermohemd, pul, dikke trui, dik vest aan. Zit ik onder een dikke deken en heb twee kruiken dicht tegen me aan. Ik vind het met 20 graden niet koud in huis, maar ik kan mezelf gewoon niet goed warm houden in de avond. Op de dag wil ik het niet zo warm, beetje frisse lucht vind ik wel fijn.
   Wij wonen in een vrijstaand huis en dan verbruik je echt stukken meer. Zelfs als het een B-label heeft.
   Wij hebben hier een douche zonder thermostaatkraan. Soms lastig om te mengen maar tis echt genieten van zo’n harde straal water. Dat laten we lekker zo. Dat de wc’s geen spaarknop hebben vind ik wel zonde van het water.
   Water koken in een keteltje op het fornuis is volgens mij voordeliger dan een elektrische waterkoker. Er wordt hier in huis door ins alle vier regelmatig heet water gedronken en de elektrische koker zorgde voor een vijfde(!) van ons stroomverbruik.
   De vaatwasser staat er voor noodgevallen en een droger hebben we niet. Strijken spaar ik. Er wordt hier gestreken want manlief moet strak in het pak naar het werk.

   Geliked door 1 persoon

   1. Wat moesten we zonder thermokleding he? Wat een goede uitvinding!

    Qua in huis, ga ik gelijk met je op. Ik heb in de winter altijd 4 lagen aan: hemd, tshirt, thermoshirt met lange mouwen, trui, en dan een dik vest van wol of fleece. Dus da’s eigenlijk vijf. Dan een dekentje voor in de huiskamer, want van dat stil zitten, daar koel ik zo van af, daar kan mijn lichaam zich niet tegen verwarmen. Ik merk dat als wij de temp hier genadeloos op de 21 zetten, dat ik dan minder snel naar een deken grijp, maar iets uittrekken, dat niet. Ik denk ook dat het gewoon mijn interne temperatuur is, en soms heb ik het erger dan andere keren. Kruik heb ik alleen nodig als er iets aan de hand is, rugpijn of mizerabel, oververmoeid, dat soort dingen. Gelukkig heb ik niet die twee kruiken nodig normalitair, da’s wel heftig ja. En dan nog bibberen, arme meid!

    Ik heb een elastogel, ken je dat? Da’s geniaal. Die gaat in de magnetron, en is 2×2,5 minuutjes, en dan heb ik een heerlijke grote lap elastogeld waar ik op kan liggen, op of tegenaan kan zitten, of over de schoot. Zalig! Ik zweer erbij, vooral als ik aan m’n rug voel dat hij wil opspelen.

    Ons huis is een tussenwoning, maar we hebben nog geen label ontvangen. We wonen hier pas een half jaar, dus we moeten nog zien wat het wordt met het verbruik van het huis, in vergelijk met wat onze flat kostte. We zijn wel overgegaan op een electrische koker een aantal jaar terug. En daarvoor kookten we met een keteltje op het fornuis. Maar ik liet ‘m wel één keer in de zoveel tijd helemaal leegkoken, omdat ik ‘m vergat. Tja, als een mens moe is he? (met permanent overspannen en CVS erbij ook). Maar wij hebben toen niet gemerkt dat het onze electra rekening omhoog gooide. Dus wij waren we tevreden met de kleine electrische ketel die we gekocht hadden. Die gebruiken we nogsteeds. Balen dat het bij jullie zoveel kostte, maar mooi dat het zo opgelost is!

    Onze vaatwasser wordt wel gebruikt – ik zou niet zonder willen. Hij draait ongeveer om de dag. Misschien dat de rekening daarom wel meevalt? En mijn man doet graag de pannen zelf. Daar zeg ik geen nee tegen. Dan ben ik toch weer wat blij met een goed opgevoedde Engelman in huis.

    Ik zie je man zo in een strak pak op weg gaan! Leuk! De mijne is blij dat hij in NL geen das hoeft te dragen op het werk, en dat een pak niet verplicht is in zijn tak. Ik ook, want ik zie ‘m graag met plezier naar het werk gaan.

    Like

    1. Bedankt voor de tip van de elastogel! Zal ik onthouden.
     Manlief hier hoeft geen stropdas om want dat vundt hij ook niet zo fijn. Vroeger wilde manlief absoluut niet in pak naar zijn werk. Toen werkte hij nog als administratief medewerker en hoefde het ook niet. Maar na diverse opleidingen en promoties heeft hij nu een functie waarbij een pak dus wel nodig. Ja, ambitieus 🙂

     Jammer dat jij ook cvs hebt. Zoiets blijft moeilijk.

     Geliked door 1 persoon

     1. Wel lekker dat je man carrière maakt in zijn ambitie. Dat is ideaal. Dan nemen we een stropdasje maar op de koop toe.

      Ja, CVS is en groot probleem. Naar gedoe, he? Het hakt gewoon overal in. En naar mate ik ouder word, kan ik minder doen en volhouden. Dus het is alsmaar opletten en aanpassen, en steeds meer rust periodes inplannen. Ik wens je het allerbeste!

      Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s