De wereld van zelf boeken uitgeven

Ik probeer zelf een boek uit te geven. Waar moet ik me eigenlijk aan houden?

De regels die gelden voor zelfuitgeven zijn de minimum handelingen om een boek zelf uit te geven.

Te weten:

 1. Het boek schrijven.
 2. Een nominale cover.
 3. Het boek op een zelf publishing site aanbieden of op je eigen website.


Meer regels zie ik niet.

 


De rest gaat over wat je met het boek wilt.

 • De literaire markt op? Dan ijver je om met die meetlat te meten.
 • Pulp verkopen? Dan lekker wegschrijven en je in die markt plaatsen.
 • Geld verdienen? Succes, da’s een ZZP baan, net als alle andere.

Ga er maar aanstaan.

Maar dit alles is niet verplicht. Het kunnen wel wensen zijn als je een boek de wereld in wil sturen. Daaraan heb je al snel te maken met verbonden benodigdheden en standaarden.

De zelf pub wereld is dus, kort gezegd, het wilde westen.

Ikzelf wou eerst graag uitgeven worden.
Dat bleek me te moeilijk.

Daarna een degelijk boek zelf uitgeven zodat ik er geld mee kan verdienen.
Ook dat is mij te moeilijk.

Nu wil ik alleen dat m’n boek gewoon een fysiek boek wordt, zodat ik hem in de kast kan zetten en het hoofdstuk af kan sluiten.

Een boek staat al tien jaar af en wel alleen maar in mijn computer, me aan te staren met van, “heb je daar nou al dat werk voor verricht?”

 1. Het boek heb ik. Afvinken!
 2. De cover ben ik aan het maken.
 3. Hoe ik het online krijg bij een boeken site, moet ik nog uitzoeken.

Nu ga ik het nog één maal weer écht hard proberen!

Help me hopen dat ik hem eruit krijg.

8 Comments

 1. Ik heb zelf meerdere boeken uitgegeven en illustraties gemaakt voor andermans boeken.
  Zelf ben ik destijds naar een drukker gestapt, heb zelf een ISBN aangevraagd https://www.isbn.nl/isbn-aanvragen (maar toen was dat nog goedkoper). De opmaak e.d. moest ik zelf doen en het aanleveren als PDF.
  Een ander boek is uitgegeven bij Boekscout: https://www.boekscout.nl/ Daar doen zij de opmaak en zetten ze het ook meteen in de webwinkel. Nadeel is dat je echt om proefdrukken moet vragen als je illustraties in je boek opneemt, omdat ze niet goed zijn in grafisch ontwerpen. Verder controleren ze ook NIET op spel-/typefouten (ook al zeggen ze van wel), dat moet je dus zelf doen. Ik heb meerdere boeken uitgegeven door Boekscout gelezen en in bijna allemaal vond ik nog typefouten.
  Weer een ander boek is uitgegeven via https://www.lulu.com/ . Dat kan ook als je een Nederlandstalig boek hebt. Het boek met mijn illustraties (het enige boek dat ik van Lulu heb gezien, om eerlijk te zijn) zag er prima uit. Nadeel is dat het opgestuurd moet worden vanuit Amerika.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hele gave reactie. Dank je voor alle ervaringsinformatie.
   Ik heb een tijdje terug door Lulu een proefdruk laten maken. Dat heet ‘publiceren’ bij hun, en je krijg een gratis ISBN. Maar in de praktijk heb ik ‘m niet publiek voor verkoop gezet. Ik wou zelf een proefdruk, en dat liep goed. Nu heb ik meer zicht op hoe het boek eruit komt te zien, en wat ik wil verbeteren.
   Lulu deed overigens alles in het Nederlands. Ik denk niet dat het boek in de VS werd gedrukt, maar dat weet ik niet zeker meer. Het was volgens mij EU.
   Van Bookscout had ik nog niet gehoord, dus daar ga ik eens naar kijken. Dank je!
   Mijn boek is in het Engels. Op dit moment richt ik me op Amazon. Ik wil graag een papieren boek, maar ik ga het ook inzetten op verkopen als ebook. Daar is Amazon tenslotte goed in en het is erg populair in de Engelse taal. Meer dan hier denk ik.
   Wat gaaf dat je al meerdere boeken hebt uitgegeven! Dat geeft vast veel voldoening.
   Ik wens je veel succes met je uitgegeven boeken, en natuurlijk als je nog meer schrijft en illustreert. Knap hoor!

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik kreeg vandaag deze site ook door: https://www.aquazz.com/ Maar deze uitgever is handiger voor Nederlandstalige boeken, zo te zien. Boekscout heeft geen problemen met Engelstalige boeken uitgeven.
    Van Lulu was het voor mij alweer een aantal jaren geleden (6 jaar ongeveer), dus misschien hebben ze het drukken voor de EU ondertussen verplaatst.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank je voor de tip! Aquazz zijn wat vaag over hoe het geregeld wordt en hoeveel het kost. Kijk uit voor ‘vanity presses’.
     Ik ga nog Bookscout bekijken. Ben benieuwd!
     Ondertussen al ietsje verder met Amazon KDP. En ik ga ook Draft2Digital bekijken, voor de wijde verspreiding. M’n covers zijn bijna klaar, dus nu nog effe snel door met het binnenwerk. Dan kan ik een proefdruk maken. Spannend!
     Het bestellen bij Lulu ging heel vlot in april j.l., dus dat viel mee. Volgens mij kwam het idd uit de EU. Boek ziet er mooi uit. Ik hoop dat Amazon het even mooi maakt, of overtreft. Niets mis met een beetje goede hoop, tenslotte.
     Heel veel succes!

     Geliked door 1 persoon

 2. Ik zit al enkele jaren in de self-publishing. Het is tegenwoordig helemaal niet meer moeilijk. Je kan gewoon naar een online drukkerij of via een self-publishing website. Ik zou graag 1 tip willen toevoegen waar je op moet letten: goede spelling en grammatica. Niet alleen in je boek, maar ook op je communicatie daar omheen. Laat een ander, met goede kennis, de zaken controleren. Je wordt een stuk serieuzer genomen als je werk correct taalgebruik heeft. En een gedrukt boekje kun je altijd naar een uitgeverij sturen. Krijgen zij ook gelijk een look-and-feel en misschien helpt dat je binnenkomen!
  Mijn adviezen:
  eigen beheer, enkel exemplaar: Print en Bind (niet geschikt voor dikke pillen)
  eigen beheer, incl ISBN (niet al te duur): BraveNewBooks
  En inzake cover: let goed op de kwaliteit. Je mag een boek niet op de cover beoordelen, maar het is wel je visitekaartje en soms kan ik de pixels tellen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi K.H.
   Bedankt voor alle tips! Ik ben ze aan het bekijken.
   Een goede cover en opgeschoonde teksten, dat is zeker waar het om draait. Illustraties heb ik niet, dus dat scheelt in die zin wel.
   Op dit moment ben ik met het binnenwerk bezig en binnenkort zie ik een vormgever die m’n cover gaat maken. Dit is superspannend!
   Fijn dat self publishing nu ook haalbaar wordt voor de hobbyist en schrijvers en kunstenaars die er geen beroep van hebben gemaakt.
   Voor mij is het een hele stap, waar veel bij komt kijken.
   Je hebt hele mooie illustraties op je site staan. Heel veel succes met je kunst. En dank je voor alle tips!

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s