Sociale Media – mijn essenties.

De hele wereld op sociale media. (foto van Pixabay)
De hele wereld op sociale media. (foto van Pixabay)

Ik Twitter niet.

Ik Tumblr niet, ik Instagram niet, en ik Google+ niet. Vreselijk saai, misschien, maar het moet wel te verhapstukken zijn.

Ik heb uiteraard wel een WordPress accout en ik heb ook een Facebook account. Voornamelijk volg ik alleen dagelijks Facebook. Daar heb ik jaren naar opgewerkt; het langzaam erin laten slijten. Ik kwam erachter dat nagenoeg iedereen op Facebook zit, en zo kan ik op afstand nog wat meegenieten van het leven van mijn vrienden en familie. Facebook leren was voor mij al een behoorlijk leercurve. Het lijkt eerst heel ontoegankelijk, maar na mate meer gebruik en meer ‘vrienden’ toegevoegd te hebben, kreeg ik het wel onder de knie. Dat alles dus niet van de éne dag op de andere, maar dat hoeft ook niet, als het wat oplevert aan het einde van de rit (en tijdens).

Toen kreeg ik te horen dat er zo veel leuks te vinden is op Tumblr. En ik heb het een dag geprobeerd. Maar ik zag alweer zo’n enorme leercurve voor me opdoemen. Ik heb wat mooie plaatjes gedownload en heb het verder maar voor gezien verklaard. Het is goed om het geprobeerd te hebben, zodat ik nu kan zeggen waarom ik Tumblr niet gebruik: het is me gewoon te veel werk om het allemaal te leren. Twitter? Ook geprobeerd, en jawel, hetzelfde verhaal.

Maar zelfs al lukt dat wel – en dat lukt zeker als je er de tijd in stopt – dan moet je dat allemaal weer gaan bijhouden. Ik had net wat tijd gevonden om Facebook en WordPress regelmatig in te passen. En ik zit toch al helemaal aan m’n email gekluisterd. Ik zie het echt niet zitten om nog een sociaal medium te gaan doen. Dus duik ik maar niet in Instagram of Google+. Ik kwam erachter dat het gewoon niet loont om mezelf over te veel bronnen van sociale contacten in informatie influx te verdelen. Te verdunnen. Ik vind eigenlijk Facebook al erg heftig om bij te houden. Daarom heb ik mijn vrienden (en familie) op Facebook ingedeeld in lijsten, en als ik weinig tijd heb, of gewoon bij de essentie van mijn FB bezoek wil komen, dan kijk ik eerst in de lijst met de berichten van de hechte vrienden- en familiekring.

Een deel van m’n informatie krijg ik nu ook via FB groepen en pagina’s, wat een bijkomstigheid was die ik niet verwacht had in het begin. Dat kan best handig zijn. Maar ik heb ook periodes gehad dat er te veel meldingen binnenkwamen. Toen ben ik rigoreus meldingen gaan afzetten in FB – dat kost een avondje – en dat hielp enorm. Als ik het gevoel heb dat ik wat mis, dan kan ik altijd naar die éne groep en de meldingen weer aanzetten. Tot nog toe is dat nog niet veel voorgekomen.

Ik vind blogs geweldig en lees heel graag artikelen, informatie en persoonlijke ervaringen. Daarvoor heb ik ook een WordPress account aangemaakt en dat werkt geweldig. Ik heb geen Bloglovin’, geen Blogspot, geen Blogger, en ga zo maar door. Het is allemaal idem dito met een sterretje – eentje is genoeg.

Ik heb het gevoel genoeg contacten te kunnen onderhouden met FB en genoeg interessante artikelen te kunnen halen uit WordPress.

En genoeg is genoeg.

Mijn essentie wat betreft de vele sociale media:
Ik hoef niet overal op alle media te zijn en alle informatie tot mij te nemen. Ik kom met een gedeelte beter tot mijn recht en kan me dan ook uiten en mengen in gesprekken die gaande zijn. Ik heb nu niet meer nodig.

6 Comments

 1. En wat zijn er veel Twitter Facebook WP , Blogger noem maar op .Het gaat er om wat je er mee wil doen ..Facebook vind ik zelf een van de ergste net zoals Hyves destijds .Ik heb een account op Facebook maar alleen om af en toe mijn kleinkinderen te kunnen zien .op de foto dan .Verder vind ik het echt een drama ,die vreselijke Like knop ,een snelle een voor mij ”goedkope ” manier om te laten zien dat je iets gelezen/gezien hebt ,Ik doe er niets mee en sta Anoniem onder min meisjes naam Soms wil ik wel eens de pc het raam uit gooien ,gewoon rustig leven zonder dat ding en alles wat er bij hoort/komt !
  Elisabeth

  Like

  1. Dat kan ik helemaal begrijpen, Elisabeth. Ik word zo nu en dan ook knetter van Facebook. Ik heb een keertje alle meldingen afgezet. Wat een rust! Maar er is ook veel leuks te vinden, en voor mij een handige manier om wat foto’s te laten zien aan mensen die ze op geen andere manier gezien zouden hebben.

   Tot nog toe vind ik blogs wel leuker. Daar wordt een onderwerp aangekaart en er ontstaat een gesprek. Niet van dat MTV of Twitter gebliep.

   Oh en PC uit het raam gooien kan natuurlijk altijd nog! Als ik niets meer van je hoor, dan zal dat het wel zijn. 😉

   Like

   1. En zo hebben we allemaal onze voorkeuren .Ik heb mijn WP weer op prive gezet ,ik vind het het echt helemaal niets daar ,ook vind ik die Lurkers die daar steeds lezen echt een verschrikking !.Dus wil je mij evt volgen ben ik te vinden op Blogger

    Geliked door 1 persoon

 2. Bloglovin is niet handig als je langer dan twee weken niet inlogt: oudere weblogs verdwijnen dan gewoon en die kun je dus niet meer teruglezen via bloglovin! Ik heb het geprobeerd maar daarna mijn account weer verwijderd, want bloglovin werkt dus alleen goed als je elke dag of tenminste elke week tijd hebt om ernaar te kijken. En soms heb ik het gewoon een paar weken achter elkaar zo druk dat ik amper blogs lees.
  Facebook laat ik emails sturen voor een aantal dingen die ik interessant vind; dan hoef ik ook niet in te loggen om het te lezen, behalve als ik wil antwoorden. Al gaan ze je, na een tijdje niet ingelogd te hebben, wel mailen van “je hebt dit en dit en dit gemist!” “Nee ik heb helemaal niets gemist 😛 *klik delete* “. Voor mijn studentenvereniging gebruik ik Facebook wel actiever; ik schrijf blogjes voor de verenigingssite op WordPress en die links zet ik dan weer op de verenigingsFacebook.
  Twitter heb ik wel, maar doe ik eigenlijk niet echt iets mee (behalve klagen bij winkelketens enzo, die antwoorden snel op Twitter-klachten :P).
  Tumblr vind ik te onoverzichtelijk, geef mij dan maar gewone blogs 🙂 Instagram en Google+ begin ik niet eens aan. Ik wil ook nog tijd hebben om andere dingen te doen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Goeie info zeg. Het meeste wist ik helemaal niet.

   Bloglovin’ hoef ik dan voorlopig niet te proberen. Ik gebruik dus nog de WordPress reader voor het lezen van blogs, en log zeker een aantal keer per week in, maar ik zou het minder doen, denk ik, als ik weer over zou moeten schakelen naar een andere RSS dienst. Dus hou ik het lekker zo.

   Ik ken dat van Facebook. Heel sluw van ze, om van die alarmerende mails te versturen waarin ze je proberen te overtuigen dat je wat mist.

   Ik denk toch altijd dat als ik echt wat miste, dat ik zelf wel was gaan kijken. Sterker nog, ik vind dat ik ook wel eens m’n tijd volledig aan het verdoen ben op Facebook, dus dat het eerder andersom is. Ik mis helemaal niks als ik een tijd lang niet inlog!

   Ik vat ook helemaal niets van Tumblr. Laatst weer eens gekeken of ik er wat mee kan, maar het is niet intuitief. Dan moet ik weer een ander systeem leren. Geen zin in. Google+ schijnt alweer on the way out de zijn, dus mooi dat ik me daar nooit in verdiept heb. Zo gaat het lekker.

   Ik vind mezelf redelijk goed in de loep met Facebook, WordPress en een klein beetje Livejournal en Whatsapp. Bereikbaar ben ik in ieder geval, dus men mag niet klagen. En ik kan zelf alles aan of af zetten al naar gelang ik dat zelf wil.

   Heel erg bedankt voor al je comentaartjes, セレネ. Ik heb genoten van je input!

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s