Sociale media wel of niet laten ‘pushen’

Ik ging op een weekendreisje in maart waar ik wel van mijn internet gebruik moest maken, maar ik wou echt niet constant van Twitter en Facebook push berichten. Dus heb ik (weer) nagenoeg alle notificaties uitgezet.

Ik dacht, ik zet wel aan wat ik wil hebben als ik terug kom.

Ik heb een paar weer aangezet, maar het gros blijft lekker uit staan, want ik mis ze niet. Heerlijk rustig.

facebook-793048_1920

Toen vond ik dat mijn Facebook ‘feed’ (sorry ik draai de engelse versie van Facebook) wel erg vol stond met berichten die tja, ach, um, waren.

Ik heb eerst een ronde gedaan van mensen gewoon te ont-vrienden. Als ze niet meer courant waren, of eigenlijk we elkaar niets meer te zeggen hebben. Ik had al alle mensen eruit gegooid die politieke ideën erop nahielden waar ik niet mee door één deur kon.

En nog stonden er in mijn feed veel dingen die alleen maar tijd kosten om te bekijken dat het niet interessant is voor mij, want iedereen heeft zo hun eigenlijk leven, en hun eigen manier van wat ze met Facebook willen uitdrukken. De foto’s van de poes, de tuin, het dineetje, updates van de plaatstelijke politiek.

Alle spelletjes had ik al verbannen van Facebook. Daar hoef je je vrienden niet voor te laten gaan, gelukkig. En dan zijn er bijvoorbeeld de mensen die veel onzin posten, zoals waar ze nu zijn, en over een paar uur zijn ze weer ergens anders, of thuis en dat moet kennelijk ook gemeld worden op Facebook.

Die vrienden vind ik geen nare mensen, en wil ze dus niet wegdoen, ook niet op Facebook, maar er is een andere optie.

Je kan je vrienden ook op ‘unfollow’ zetten. Dan blijf je vrienden, de ander merkt er niets van, maar hun hun status updates komen niet meer in mijn ‘feed’ te staan. Dat doe ik met mensen waar ik wel bevriend mee wil blijven.

Ik heb nog steeds geen Tumblr, Instagram, Snapchat, enzovoorts. Wel heb ik een YouTube account en ook die kan push-berichten sturen. Dat kan je zelf aan- en uitzetten, waar ik dankbaar gebruik van maak. Vooral de YouTube kanalen van persoonlijke vrienden van mij staan aan, en het kan niet schelen wat zij voor videootjes neerzetten, die kijk ik altijd.

twitter-793050_1920

Ik heb inmiddels toch Twitter.
(Lees hier dat ik twee jaar geleden geen Twitter zag zitten.)

Ik tweet zelf niet veel, maar ik snap nu wel hoe het werkt en heb me geabonneerd (following) op een aantal interessante Twitter feeds. Ik zet alleen push notificaties aan van dingen die zelden een Tweet sturen, en van iets dat courant is in mijn leven. Op dit moment is dat er één, en het is inderdaad irritant wanneer daar wat gaande is, want dan heb je op één dag ineens 25 push notificaties. Maar okee!

Gelukkig kan je de helft al lezen in de melding – het is Twitter tenslotte: gelimiteerd tot 140 karakters per bericht – dus ik hoef er niet altijd heen om te kijken waar het over gaat.

Facebook meldingen werken helaas niet zo. Daar krijg je in de melding te zien wie zich uit in welke groep en op welke manier: een ‘vind ik leuk’, ‘hartje’, ‘reactie’ of ‘bericht’. Maar niet waar het over gaat. Dus je moet dan inschatten of je daar heen wil gaan om het te bekijken. Dus zet ik liever zo veel mogelijk uit, en stel alleen groepen in op aan als ik toch wil weten wat er in omgaat.

Verreweg het meeste van de berichten lopen uit op niet veel toegevoegde waarde, dus kennelijk heb ik het nog niet hard genoeg dichtgeknepen.

Wat voor sociale media gebruik jij? En hoe heb jij het ingesteld?

 

13 Comments

  1. 100% mee eens, ik heb een paar jaar terug FB helemaal eruit gegooid, m.n. na de Cambridge Analytica toestanden. Op mijn verjaardag dacht ik er even aan, maar tadaa: hetzelfde genre vage bekenden feliciteerde me via LinkedIn. Toch lief.

   Insta is nu mn favoriet (gezelliger en hogere info dichtheid picture > 1000 words enzo, minder extreme) maar op Twitter heb ik het ook leuk. Na weer eens een ronde drastisch saneren – m.n. op mensen die politieke/polariserende tweets verspreiden, so not boeiend.

   En gisteren mooi geld terug gehad van de Lidl, vanwege die bladmandarijnen die wel heel snel bedorven uit het kratje kwamen. Door een berichtje op Twitter. Easy.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb inmiddels ook Instagram. Voornamelijk om mensen te kunnen volgen en voor de inspirerende foto’s en kunstwerken.
    Aangezien ik schrijver ben, heb ik er nog geen actief gebruik van gemaakt. Maar ik zie wel mogelijkheden in de nabije toekomst.

    LinkedIn heb ik nog niet. Komt misschien in de toekomst als ik m’n boeken ga uitgeven. Dan voel ik me professioneel genoeg om een account te nemen. 😁

    Ik heb me behoorlijk in Facebook geïnvesteerd, dus dat is mijn grootste sociale medium. Ik weet best dat elk platform tijdelijk is. Maar dan komt er wel weer een vervanging.

    Laatst heb ik weer eens alle meldingen van groepen afgezet. Wat een rust. 👍🏻

    Like

    1. Voor WordPress als iemand reageert op iets dat ik geschreven of beantwoord heb, jazeker, dat vind ik ook anders.

     Die van Facebook ook – de notificaties die aanstaan als iemand reageert op een bericht of antwoord van mij, dan wil ik dat wel weten. Het is wel minder als je maar dingen met zorg het Internet opgooit en dan niet leest wat men beantwoordt.

     Geliked door 1 persoon

     1. ja eens, reacties op mijn stukje wil ik altijd snel lezen. Geweldig als mensen de moeite nemen te reageren. en ik vind het ook heel leuk dat jij reageert op mijn reacties op jouw stukjes. Sommige bloggers antwoorden nooit terug, nou dan haak ik ook af.

      Geliked door 1 persoon

      1. Sommige mensen zijn nou eenmaal geen praters, of vinden dat bloggen maar één kant op gaat.

       Da’s een kwestie van stijl. Er zijn blogs waar je niet eens met een ‘vind ik leuk’ kan reageren. Jammer hoor. Ik vind het harstikke leuk als iemand mij een ‘vind ik leuk’ geeft. En nog veel leuker als iemand reageert.

       Ik reageer zelf graag op mooie blogs van anderen, als ik denk iets zinnigs toe te kunnen voegen. Anders hou ik het bij een ‘vind ik leuk’ sterretje. Dan weten ze iig dat ze gewaardeerd worden.

       Geliked door 1 persoon

       1. dank je voor deze reactie. Inderdaad, soms zit er niet eens een mogelijkheid om te ‘vind-ik-leuken’. Ik vind dat ook jammer. Ik geef graag aan dat ik het stukje gelezen heb en leuk vind.

        Geliked door 1 persoon

 1. Ik heb van Facebook alleen de Messenger op mijn telefoon, tijdlijnberichten zijn toch meestal niet zo boeiend (en als dat wel zo is, vertellen mensen dat wel via Messenger omdat je dan blijkbaar iets vraagt wat ze recent op hun tijdlijn hebben gezet, en dan neem ik eens een kijkje op hun tijdlijn :P).
  Is een stuk rustiger dan allerlei push-notificaties. En Twitter-notificaties zijn al helemaal niet boeiend vind ik :O WordPress daarentegen wel!
  Wel heb ik aangezet dat Facebook een email stuurt als iemand reageert op een bericht van mij, dan hoef je niet perse in te loggen om te kijken of er mensen gereageerd hebben.

  Geliked door 2 people

  1. Ik heb inmiddels ook Facebook van mijn smartphone afgegooid. Ik had ook te weinig ruimte en realiseerde me dat FB totaal niets toevoegt op de smartphone. FB staat nog wel op m’n tablet, met notifications. Die zijn meestal reacties op wat ik gezegd heb of hele specifieke groepen.

   Uiteindelijk heb je gelijk, al die notificaies zijn niet echt fijn. Ik ben nog steeds niet op het punt dat ik alles af heb staan.

   Twitter is nog erger. Je kan daar niets aangeven dat je alleen over bepaalde onderwerpen notificaties wilt hebben. Dus krijg je echt elke tweet van die persoon of dat kanaal. Ugh. Ik heb er een paar aanstaan, maar een soort van haat-liefde relatie ermee.

   Heerlijk als de boel eens crasht en er ineens geen notificaties zijn.
   Misschien moet ik gewoon alles afzetten, en het verder af laten hangen van zelf gaan kijken op Twittter/Facebook.

   Ik blijf wikken en wegen en gaandeweg verbeteren (hoop ik).

   Bedankt voor het lezen en je antwoord!

   Geliked door 1 persoon

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s