Ontrommelen: voorbereidend wegdoen omdat we gaan verhuizen

Wij zijn bezig een huis te kopen en gaan dan ons huis te verkopen.

We zijn nog onderhandeling voor fase 1: het kopen van het volgende huis. Het kan nog alle kanten op hier in 020 met de geschifte huizenmarkt.

We weten niet of we volgende week kunnen tekenen en ons huis gelijk te koop zetten. Het kan ook maanden duren.

Maar ondertussen maakt mijn man al gestaag voorbereidingen om ons huis piekfijn in orde te brengen.

En wat doe ik? Ik kijk in onze kasten vooral naar wat we niet meer nodig hebben.

Er moeten een paar kasten leeg en weg, zodat we het huis mooi als modelwoning op de foto kunnen zetten. Dus ik hoef alleen maar uit te zoeken wat we de komende maanden nodig hebben en de rest kan ondertussen ‘weg’, in dozen, naar opslag.

Maar wat krijg ik meteen op de heupen? Als ik het de komende maanden niet nodig heb, heb ik het dan überhaupt nog wel nodig?

Het antwoord is nagenoeg altijd neen, natuurlijk heb ik het niet echt meer nodig. Maar ik wil het misschien graag gebruiken of ik word er blij van.

Wat gebruiken we nog regelmatig?

Een zeer klein aantal dingen zijn echt dingen die 1-4x per jaar gebruikt worden. Geen probleem, die houden we gewoon.

Nou was ik met de bijkeukenkast begonnen, en echt, we gebruiken nog geen tiende van wat erin staat.

 • Ik heb meteen maar een doos gemaakt met bruikbare spulletjes voor de kringloopwinkel.
 • Veel glas kan meteen in de glasbak. (Wat bewaren we toch veel glas!)
 • Allemaal doosjes van verschillende maten. Drie-kwart wegdoen, hup! Niet overleggen.

Dat was makkelijk. Maar nu de rest.

 • Een deel van het servies wat we nooit gebruiken staat altijd in de bijkeukenkast. We gebruiken ze ook niet 1x per jaar! Maar ja, het hoort bij de set, dus het blijft.
 • En dan de thermoflessen. Man wil ze graag houden, maar ik gebruik ze eigenlijk nooit. Hij wel dan zo nu en dan. Het is nog nooit voorgekomen dat we ze allemaal in gebruik hadden.
  Man wil ze houden, dus ze blijven.
 • Ik heb wel de helft van de pannenonderzetters weggedaan.
  Man mocht kiezen welke helft.
 • We hebben 3x te veel placemats. Ik kon niet verzinnen hoe ik die tot één set kon reduceren. 2×6 placemats hebben we redelijk vaak in gebruik bij bezoek. Dus nu hebben we een set extra, want ik kan niet kiezen. Dat schiet dus niet op.
 • We hebben 2x te veel theedoeken, want man gebruikt altijd een handdoek, of het nou voor de afwas of voor iets anders is. Mijn theedoeken gebruikt hij graag als dwijl. Zucht. En aangezien we geen dwijlen hebben (ik snap wel waarom hij naar de theedoeken grijpt, hoor!) laat ik het maar zo.
  Ik heb door middel van kleur en grootte, de echte handdoeken gescheiden van wat hij als theedoek gebruikt. De hygiëne staat voorop. Daarna pas het wegdoen van overvloedige artikelen namelijk het gros van de traditionele theedoeken.
 • We hadden nog grote opbergdozen voor etenswaren. Daar kan ik in ieder geval meteen veel van wegdoen. Dat scheelt ruimte.

Met ‘weg’ bedoel ik natuurlijk naar de kringloopwinkel of naar het afvalstation waar ze gerecycled kunnen worden. Maar behalve het glas, zijn het allemaal degelijke gebruiksartikelen, dus het wordt een paar dozen voor de kringloopwinkel.

Dat heeft daar alsmaar gestaan, de afgelopen jaren, nadat we de keuken al grondig hadden versimpeld! Het is me wel duidelijk dat ontrommelen in een aantal stadia gedaan wordt, althans bij ons thuis.

The Minimalists doen het sneller tijdens het verhuizen! Ik zou ten onder gaan aan de keuzestress. Mij te heftig. Maar soms spreekt het me wel aan dat alles dan veel sneller zou gaan!

Ik heb al gedreigd dat we alleen uit te pakken in het nieuwe huis wat we echt gebruiken, en dat we na een paar maanden de rest eigenlijk ongezien weg moeten doen.

Toch?
Niet?

Nee, man zegt dat dat geen goed plan is.

Ik denk dat ik van 75% van m’n bezittingen geen actief gebruik maak.
Ergens voelt het alsof ik niets geleerd heb, want ik weet dat ik met minder toe kan zonder het te missen. Ik zou mezelf daarmee echt niets ontzeggen. Het is ballast: leuke, door ons geselecteerde ballast.

Ergens ben ik heel blij dat ik dat nou allemaal zie en dus voor een groot gedeelte ook gelijk dat spul kan wegdoen.
Nou, zo is het in ieder geval beter dan maar klakkeloos alles inpakken.

Ik moet me voor ogen houden dat bewust wegdoen tijd vergt. Dan komt het hopelijk vanzelf, zolang ik er gestaag elke keer wat voortgang mee maak.

Toch hoop ik ook nog behoorlijk wat te lozen bij het uitpakken.

Gebruik jij een verhuizing om te ontrommelen?

 

4 Comments

 1. Sinds medio September werk ik een dagdeel per week bij de kringloopwinkel. Ik wist het niet, maar ik kon dus nog meer ontrommelen. Diep doorsorteren noem ik het. En upgraden.
  De hoeveelheid spullen, en de kwaliteit ervan, die daar dagelijks binnekomt, werkt zeer louterend.
  Plus, de leukste mensen gezellig. En lekkere koffie. En oh ja, ik ben nog nooit zo ruim op tijd en relaxed klaar geweest voor alle kadomomenten van deze periode. Inc oudere (gamende, dus “moeilijk te beschenken”) kind en zelfs Oostenrijkdse schoonfamilie! Vette tip mensen =). We zoeken altijd meer mensen (vanwege al die spullen dus). Trouwens ook mensen die handig zijn, en leuk vinden om priegelig te knutselen (blote Barbies hebben kleertjes nodig om te verkopen). Of, alternatively, mensen die blote Barbies willen kopen, natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klinkt super gezellig en ook handig. En relaxt zijn is goddelijk. 💖 Heel veel plezier op je plekje daar!

   Niets mis met een beetje bloot. Ook barbies, wat mij betreft. 👍🏻

   Ideaal van die kadootjes. De Britse schoonfamilie krijgt alles via Amazon. Behalve kruidnoten. Die sturen we met de post en kost 10x meer aan porto! 😆

   Ons huis is gemeubeld door diezelfde kringloop (schat ik) en Marktplaats. Als het schoon te maken is een niet op raakt, dan koop ik tweedehands.

   Verder is er van mij eindeloos veel naar de kringloop gegaan, de afgelopen 10 jaar. Wat ook fijn is. Ik ben er klaar mee, en het hoeft niet meteen in de afval. Heerlijk.

   Ik ben gek op tweedehands. Uit een financieel oogpunt, maar ook duurzaamheid. Er zijn echt veel dingen waar het ding veel langer mee kan dan de persoon het nodig heeft.

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s