Ontrommelen 11 en 12 (van 12): resultaten in november en december. Klaar!

2018 is voorbij! Gelukkig nieuwjaar!

Hoe is het project voor 2018 verlopen?
Eindelijk kan ik de totaalstand opmaken!

TOTAAL WEGGEDAAN:

In januari: 373 dingen.
In februari: 310 dingen.
In maart: 230 dingen
In april: 7 dingen
In mei: 441 dingen
In juni: 57 dingen
In juli: 175 dingen
In augustus: 25 dingen
In september: 217 dingen
In oktober: 206 dingen
In november: 52 dingen
In december: 344 dingen

batch_november-december 2018 - capture border

Waarvan:

 • Inrichting/huisraad: 94
 • Studiespullen: 212
 • Kleding: 28
 • Cd’s, dvd’s: 3
 • Administratie: 58
 • Boeken en magazines: 5

TOTAALSTAND OVER 2018: 2438 dingen weggedaan!
Dat is wel een feestje waard!

TOTAAL AANGESCHAFT:

learn-1996845_1280 cropIn januari: 29 dingen.
In februari: 26 dingen.
In maart: 13 dingen.
In april: 18 dingen.
In mei: 13 dingen.
In juni: 9 dingen
In juli: 11 dingen
In augustus: 12 dingen
In september: 6 dingen
In oktober: 11 dingen
In november: 3 dingen
In december: 1 ding

TOTAALSTAND OVER 2018: 152 dingen aangeschaft.

Verhouding wegdoen en vergaren totaalstand voor 2018: 1 op 16.

Ik heb 2438 dingen weggedaan, en 152 dingen aangeschaft.
Voor elk ding dat ik aangeschaft heb, heb ik 16 dingen weggedaan.
1 erin voor 16 eruit.
Daar ben ik heel tevreden mee.

Wat rekensommetjes over hoeveel ik gemiddeld heb weggedaan in 2018.
In de berekening reken ik met 12 maanden = ~52 weken = 365 dagen.

 • 2438 dingen / 365 dagen = 6,7 ding per dag (oorspronkelijk beoogd 5,5 per dag)

 • 2438 dingen / 52 weken = 47 dingen per week (oorspronkelijk beoogd 39 per week)

 • 2438 dingen / 12 maanden = 203 dingen per maand (oorspronkelijk beoogd 168 per maand)

Wat heb ik de laatste twee maanden nog ontrommeld?

Ik heb m’n medicijnkastje weer een keer aangepakt, al was die pasgeleden al gedaan. We hebben onze slaapkamer wat anders ingericht, waardoor mijn medicijnlaadjes naar een andere kast gingen. Mooi moment om even te schiften. Daar ging een lading van overbodige hoesjes. Ik wou ze nog inscannen, maar na overleg met mijn man, heb ik toch besloten dat het echt niet belangrijk meer is wanneer ik een antibioticakuur heb gehad of wat voor zalfje dat was in 2006. Dus dat kon ineens allemaal weg.

Bewuste beslissingen over de waarde en zin van dingen hebben toch groot effect op mijn hamster gedrag. Ik hou de dingen kennelijk omdat ik denk dat ze zin hebben, ze waardevol zijn ooit in een onbekende toekomst, of misschien wel alleen voor het geval dat (wat dan?).

Als ik er bewust bij stil sta en het objectief bekijk, is mijn reden om deze categorie te houden nog wel waar? Als het blijkt dat het niet waar of waardevol meer is, dan kan ik het veel makkelijker wegdoen. Daarna denk ik er zelden meer aan terug. Soms alleen nog met het gevoel van – “jeetje, dat ik dat zo lang heb gehouden, nergens voor!”

girl-3718521_1280 cropZo ging het ook met m’n studiespullen. Ineens had ik er zat van dat er dozen met studiespullen stonden uit de 90er jaren. Ja ik ben een veertiger.

 • Heb ik dat ooit nog ingekeken? Nee.
 • Vind ik mijn scripties en projecten nog steeds leuk? Ja.
 • Zijn ze relevant? Nee.

Toen ben ik op de Kondo methode gegaan – word ik er blij van? Ja, van m’n eindprojecten. Van de rest niet. M’n aantekeningen niet, m’n toetsen niet, de correspondentie van de school niet. Ik haal er dus de bezem doorheen.

Ik ben nog niet klaar met de studiespullen. Ik heb de helft gedaan, want ik neuzel door alle papieren heen.

Alles wat dubbel is kan weg, en alleen de mooie eindprojecten wil ik houden. Daar heb ik m’n hart en ziel in gestoken, en soms alleen m’n bloed, zweet en tranen, dus daar ben ik emotioneel aan gehecht. Verder hou ik het op 1 blaadje met de lijst van eindexamen presentaties, waar ik ontboden was, en m’n cijfers van de eindstudie.

notebook-2238099_1280Ik moet nog 2 dozen door, en dan ligt er nog een doos met schoolagenda’s. Dat is ook zoiets. Wat doen jullie daarmee? Ik weet het niet, hoor. Relevant is het niet meer, maar er staan wel namen in, data wanneer ik bepaalde vakanties genomen heb, mensen ontmoet, dingen beleefd. Als het alleen om schoolwerk gaat, dan grijpt het me niet aan. Maar de rest? Moeilijk. Zal ik van de pagina’s met interessante informatiefoto’s nemen of ze inscannen? Dan kunnen al die boekjes weg. Maar dat is veel werk.

Ik hoor het graag als iemand tips heeft hierover.

Dat brengt me tot het einde van dit project van 2018.

Het verliep eigenlijk heel prima. Ik heb tussen de 2 en 4 keer per maand echt actief tijd besteed aan het ontrommelen. Zo krijg je al vrij snel heel veel opgeteld, en vallen er gestaag gaten in de kasten. Ook is het gebruiksgemak vooruigegaan, al is inmiddels ons huishouden al behoorlijk gebruiksvriendelijk. Het helpt toch om zo nu en dan weer eens de onnodige dingen ertussenuit te vissen.

Ik schat dat we zo’n 50 duizend dingen in huis hebben, als ik zie hoe wat ik weggedaan heb in verhouding staat met wat we hebben. Het is maar een schatting, natuurlijk.

De Minimalists zeggen dat een gemiddeld Amerikaans huishouden 300 duizend dingen in huis hebben. Dat is wel erg veel, maar ze leven ruimer dan wij Nederlanders. Amerikanen zijn een snellere consumptiemaatschappij gewend. Als ze goed verdienen, verdienen ze ook veel meer dan wij. Wij letten erg op de kleintjes, zodat we genoeg buffers hebben, als dat nodig is.

Met zo’n 50 duizend dingen/dingetjes in huis, ben ik dus totaal geen minimalist. Ik zal dat ook nooit beweren en ik heb nooit gepretendeerd er één te zijn. Maar we hebben geen troep dat rondwaart, voor alles is een plek, en het past allemaal ruim in ons knusse huisje van 95 vierkante meter.

Nu ben ik klaar. Niet uitgeteld, maar het is wel uit met het tellen.

Het valt me op dat tellen echt heel snel gaat. Vooral als je papier en paperclips gaat tellen. Daarom heb ik daar dus paal en perk aan gesteld bij het begin van dit project. Anders loopt het snel de pan uit.

Ik ben blij dat ik het project voor 2018 heb afgemaakt.

Heel erg bedankt voor het lezen, als je helemaal tot hier bent gekomen. Superfijn!

Kijken wat 2019 ons brengt.

Veel liefs uit 020. ♥

 

recycle-237874_960_720.jpg

4 Comments

  1. Ja dat vind ik ook heel moeilijk, als het snel weer aanjongt. Daarom heb ik bijgehouden wat er binnen kwam. Als het 1 op 1 is, dan is het een stuk minder plezierig, want dan maak ik geen vooruitgang.

   Het echte ontrommel-probleem eindigde toen ik de boel zo ver op orde had dat er (1) nooit meer iets zoek is, (2) de dingen liggen waar ik ze nodig heb, en (3) ik niet door andere troep heenhoef om het huishouden te runnen.
   Dat noem ik klaar.

   In die zin was het hele project van 2018 overbodig.
   Gelukkig maar, want als het belangrijk was geweest had ik het vast niet zo aangepakt.
   En ik doe het niet nog een keer in 2019. Ik ben ‘uitgeteld’.

   met liefs.

   Like

 1. Vond het echt leuk om jou project te volgen. Mede misschien omdat ik zelf ook heel veel aan het weg doen was voor de renovatie van mijn huis…….. trouwens, de renovatie is klaar, maar mijn huis nog niet, daar ga ik na de revalidatie weer mee verder.
  Groet uit 010

  Like

  1. Heel leuk om te lezen dat je m’n project hebt gevolgd. Dank je voor je berichtje!
   Ik heb ook bij jou gelezen. Wat een werk hè?
   Mooi dat de renovatie nou klaar is!
   Nu nog helemaal revalideren. Dan komt het allemaal wel. Je lijf en gezondheid zijn het belangrijkst.
   Groetjes aan 010. Veel succes!

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s