Corona crisis: grondwet versus ethiek

Als de regering iets wil, zal dat via de juiste wegen geregeld moeten worden, bijvoorbeeld door een noodwet in te voeren. Die is op dit moment alsnog in de maak. ‘Dan volg je tenminste de spelregels die we in deze democratie hebben vastgelegd.’Natuurlijk, was het allemaal goed bedoeld. Dat begrijpt Brouwer ook wel. We hebben geen Poetin aan het roer hier en ook geen Trump. Maar dat betekent nog niet dat alles is toegestaan voor de goede zaak. ‘Professor A.M. Donner, de vader van de voormalige vicevoorzitter van de Raad van State, zei ooit: “Hoed je voor de overheid die het goed met je voor heeft.”https://www.ukrant.nl/magazine/nederland-is-gezakt-voor-de-stresstest/
Dat de boetes niet grondrechtelijk zijn, dat is al een maand geleden (of langer) door de NOS gemeld. Betaal ze vooral niet, als je vindt dat je niets fout hebt gedaan. Ze kunnen je niet veel maken.
Maar ook demonstreren en geloofsbeoefening, dat mag natuurlijk allemaal wel. Vreedzaam samenkomen, dat mag. Allemaal grondwet. Daarom zijn er ook geen boetes uitgedeeld op de demonstraties.
Maar waar blijf je met “Dit is mijn onvervreemdbaar recht” als er daarmee mensen voorspelbaar bij bosjes dood gaan. En wat doe jij als er dan voor jou(w moeder) geen plek meer op de IC als we dit niet met z’n allen doen?
Want daar gaat het over. Hoe houden we mensen in leven?
Dit gaat over beschaafd gedrag. Dit is hetzelfde als je waterschapsbelasting betalen. In andere landen zouden ze dat misschien individueel willen afwegen en wegstemmen, en eisen dat het niet grondwettelijk betaald hoeft te worden.
In Nederland betaal je gewoon je waterschapsbelasting, anders staan we allemaal met natte voeten. Dat valt onder beschaving.
Wat is het alternatief? Ongebreideld doorgaan zonder mogelijkheid tot tests (en daar komt nog een groot schandaal van binnenkort, want er waren wel tests!) had betekend dat de zorg geheel inadequaat was geweest voor de aantallen die ziek zouden worden. Ook mensen die met een beetje dokters hulp hadden overleefd, zouden dan toch ook bezwijken in zo’n chaos, dus NOG meer doden.
Vraag eerder: zijn we verstandig met z’n allen, en zijn we het gewoon met Rutte eens dat we dit samen moeten doen? Of hebben we liever ‘gelijk’ en staan we op ons recht om lekker 2% van de bevolking dood te laten gaan in een maandje of 3 waarin Corona ongebreideld door het land raast?
2% slachtoffers onder 17 miljoen ingezetenen zijn overigens:
340.000 DODEN aan covid-19
als we niets gedaan hadden.
Ik vind dat we wel geslaagd zijn voor de stresstest. Kijk maar eens naar een paar landen waar het niet zo lekker loopt.
Ik hoor daarom ook graag even van de hoogleraar (m/v/a) in ethiek.
En voor de lol wil ik ook wat horen van de hoogleraar (m/v/a) in massapsychologie.

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s