Meldingen uitschakelen van de wereld om mij heen

Post!
Post!

Ik ben al meer dan een jaar bezig alle meldingen uit te schakelen.

Facebook: ik lees het wel als ik naar Facebook ga. Ik werk met vriendenlijsten voor het filteren van de updates en met interesselijsten om de verschillende info pagina’s grofweg te sorteren op onderwerp.

WordPress: Alle meldingen uit, behalve natuurlijk mijn eigen blogs en die van familie.

Alle andere blogs die ik wil volgen, zet ik in de Reader van WordPress. Ik heb de WordPress app op mijn tablet staan en ik besluit wanneer ik daarin ga lezen. Dat is veel ontspannender dan de wereld naar me toe laten komen via email meldingen.

Niet alle blogs willen met de WP Reader meewerken, vanwege RSS feed problemen, maar ik laat ook wel eens een blog vallen als het gewoon niet wil. Ik heb me de afgelopen maanden van elk blog mij afgemeld voor email berichten en het blog aangemeld in de WordPress Reader. Dat ruimt zo op in mijn email Inbox. Heerlijk.

Alle nieuwsbrieven waar ik voor aangemeld word omdat ik op een site me inschrijf of omdat ik iets besteld heb, laat ik meteen afzetten. Als dat niet kan, of als de link die ze opgeven om uit te schrijven er verdacht uitziet, dan markeer ik de berichten genadeloos als Spam en laat het mijn Internet provider lekker verder uitzoeken. Meestal moet ik dat een aantal keer doen, maar dan beklijft het ook.

Verdere nieuwsbrieven van bijvoorbeeld een vereniging waar ik lid van ben mogen wel blijven binnenkomen, want daar krijg ik dan één tot vier maal per jaar post van. Dat is prima. Als ik dat op een andere manier kan doen, door bijvoorbeeld lid te worden van hun blog, dan schakel ik het via WordPress. Ik ben ook maar lid van zo’n drie echte verenigingen, dus voor een Nederlander is dat nagenoeg asociaal niks.

Niet dat ik nou zwaar reclame wil maken voor WordPress. Het is maar een gereedschap om bij de post of het nieuws te kunnen dat ik wil zien, wanneer ik dat wil. Dus de WP Reader bevalt mij. Het is niet dat het nou zo’n geweldig schitterende app is. Hij had wel wat gebruikersvriendelijker gemogen, maar ik kan ermee overweg. It gets the job done.

Mobiel hou ik eigenlijk op een laag pitje. Ik zie mijn smartphone meer als een zakcomputer met telefoon. Dus ik heb geen data-abonnement. Ik vind het te duur, voor wat ik eruit haal. Als ik €15,- per maand ergens aan uit ga geven, dan wil ik ook er echt veel plezier van hebben. Tot nog toe merk ik maar weinig van een ernstig gemis, gelukkig. Zodra daar verandering inkomt, zal ik ook zeker aan de data gaan.

Via WiFi werkt mijn smartphone op volle toeren thuis en bij vrienden en in WiFi zones. Ook hier en op mijn tablet (met hetzelfde WiFi verhaal) valt dus wel wat uit te schakelen.

Op mijn telefoon zet ik nagenoeg alle meldingen uit, behalve natuurlijk Whatsapp, SMS en telefoon.

Op mijn tablet staat alleen de melding van de NOS aan voor belangrijk nieuws en verder alleen dat wat ik niet uit kan zetten. Ja dat worden er steeds meer, helaas, maar goed, ik leef in de moderne wereld, dus ik ga mee met de tijd, etceethoera! Ik ben gek op mijn email, blogs en mijn tablet, dus ik ga ook echt met plezier mee met de tijd. Maar al dat geschreeuw naar mij toe, dat hoeft voor mij niet.

Op TV zet ik al sinds jaar en dag (zeker zo’n 23 jaar sinds ik m’n ouders huis uit ben) altijd het geluid uit bij reclameblokken. Dat snapt mijn man niet altijd. Hij weet het nu wel en als hij de afstandbediening heeft, dan doet hij dat soms wel en soms niet. Ik grijp dan soms niet in, dus laten we zeggen dat ik niet helemaal aan de reclame ontkom, maar als ik door zou drukken, dan wel dus. Zelf kijk ik nagenoeg geen live tv. Ik neem dingen op op de kabelbox en kijk wanneer ik dat wil, wat ik wil. Dan kan ik snel alle reclameblokken overslaan.

Ik kies ervoor om lekker zo veel mogelijk mij te ontdoen van bedrijven die van mij aandacht willen, waar ik niks aan heb, en uiteindelijk zij ook niet, want ik koop toch hun spul niet. Ik loop er alleen maar met nog een grotere boog omheen, als het allemaal aan mij opgedrongen wordt.

Dus na de Ja/Nee sticker op mijn deur, alle verkeerd geadresseerde post terug gestuurd te hebben (met resultaat overigens) ontdoe ik nu ook mijn digitale leven van ongewenste toenadering.

Sterker nog, ik neem het heft in handen en beheers wanneer ik mij wil blootstellen aan berichten, geluid en beeld. Als ik er zelf voor kies te zoeken naar iets commercieels, dan is het makkelijk genoeg te vinden op het Internet.

Hoe ga jij om met een wereld die schreeuwt om aandacht?

11 Comments

 1. Ik heb de hele dag de radio op de achtergrond aanstaan, tegenwoordig tot mijn eigen schrik (als in ‘help ik word oud, hihi’) meestal Sky-radio ipv Radio3FM, omdat het geklets me steeds irriteert.
  Van de mobiele telefoon zet ik regelmatig het geluid uit en ik kijk zo nu en dan, of er een led-lampje brandt. Als ik zin en tijd heb ga ik via laptop kijken en/of direct reageren.

  Geliked door 2 people

  1. Klinkt goed onder controle!
   Ik merk dat ik wel nog check-itis heb, dus ik grijp veel te vaak om even te checken. Zucht. Maar het is al beter dan het was.

   Geliked door 1 persoon

   1. herkenbaar 😉 Daarom heb ik me de regels aangeleerd; tijdens het eten gaat mobieltje uit en na negen uur s’avonds schakel ik het social media gebeuren uit 😉

    Geliked door 2 people

 2. Als ik mijn laptop open doe, ben ik verslaafd, kan ik uren blijven rondhangen: e-mail, facebook, pinterest, blogs… Hetzelfde probleem ik heb met series op tv… Maar er is weinig plingpling dat m’n aandacht vraagt. Een tablet hebben we (nog) niet, een data-abonnement heb ik ook niet, de wifi op m’n smartphone gaat zelden aan. Ik vergeet ook gewoon mijn gsm te checken, ik heb dus vaak een gemiste oproep of een sms die ik pas de volgende dag opmerk.

  Geliked door 1 persoon

  1. SMS pas de volgende dag zien overkomt mij ook vaak.
   En ik zet de wifi vaak uit van mijn mobiel als ik niet thuis ben, dus vergeet ik ook prompt het weer aan te zetten als ik terug kom. Dus mis ik wel eens WhatsApp berichten. Maar goed, als het echt urgent of belangrijk is, zullen ze wel bellen of SMSen.

   Dat laptop effect herken ik maar al te goed. Oef!

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s