Moestuintje met kruiden en groenten

Astrid's groententuintje

Wij hebben sinds de vorige zomer een huis, en nu hebben wij dus ook een tuin! De tuin heeft goede grond, dus dacht ik meteen: moestuintje!

Op een flat kan men in theorie moestuinieren. Ik heb het nooit aangedurfd, aangezien de rozen die ik er neergezet had, permanent vergeven waren van de luizen. Ik heb alle soorten van antiluis acties uitgevoerd, en de conclusie bleef gewoon – de luizen lustten er pap van.

Kruiden houden in potjes in de keuken had ook zo’n fijn effect: fruitvliegjes. Dan gooide ik het supermarkt-kruidpotje weer weg en wachtte een paar weken. Dan proberen met het volgende potje met als resultaat: weer fruitvliegjes.

Ook de kamerplanten hadden fruitvliegjes. Daar heb ik toen nog wat aan kunnen doen, maar wat dat precies was, weet ik niet meer. Ik volgde wat instructies van het internet en dat lukte. Daarna heb ik weer kruiden in een potje geprobeerd, maar daar zaten de fruitvliegjes meteen weer, maar niet meer in de kamerplanten. Oké, half geslaagd. 😉

Al met al zag ik het niet zitten om iets te gaan kweken op het balkon van 10 hoog met al die problemen. Nog afgezien van het feit dat alles van het balkon afvloog in de herfst, winter en lente.

Maar nu hebben wij een levensechte tuin.

Ik heb afgelopen herfst, nadat wij de tuin onder handen hadden genomen en van onkruid hadden ontdaan (eerste ronde) heb ik gelijk een aantal zaadjes gekocht bij het tuincentrum, afdeling groentenzaadjes. Er waren nog maar twee soorten geschikt om buiten in de herfst te planten en dat waren de bloemkool en de veldsla.

Ik heb netjes de instructies gevolgd, de plek van planten gemarkeerd en verder maar de hele winter niet meer over nadenken, want het zou toch niks worden. Maar het was leuk en dat is ook wat.

Nou is het niet duidelijk of de veldsla wel of niet is opgekomen. Als dat gebeurd is, dan is het ook weer vergaan, want wij konden het niet onderscheiden van het onkruid dat op dat stukje ondertussen tierig weelde. Maar de afgelopen maand kon ik toch wel degelijk een rij van stevige plantjes zien opkomen. Dat leek me geen sla, dus hopelijk was het de bloemkool.

Vorige week hebben we bij het tuincentrum ook nog kiemplantjes gehaald.

Paksoi (4),
radijs (1 set),
courgette (1), en
zomer-prei (4).

Van de bloemkool hebben we zeker twintig kiemplantjes uit de grond gehaald. Daarvan vier gehouden, en op twee plekken uitgeplant, met 2 kiemplantjes op elke plek, voor het geval dat ze niet pakken. Ook onze éne courgette hebben we ruim uitgeplant. En de paksoi, prei en de radijs hebben we er omheen en ertussen gezet.

Astrids courgette met radijs
Astrids courgette met radijs

We hebben op dit moment maar zo’n 2,5 meter bij 60cm ruimte voor het moestuintje, dus het is nog wat puzzelwerk en vooral niet alles tegelijk willen. Ik zie in de toekomst wel mogelijkheid om daar meer van te maken, want we gaan de tuin nog herontwerpen. Maar dit is een leuk begin. En als er wat van lukt, dan is het helemaal feest natuurlijk.

Afgelopen herfst hebben we ook kruiden geplant, op een heel zonnig stukje met weinig wind. Rozemarijn, tijm, salie, krul peterselie, platte peterselie (aangezien ondergetekende geen blad-korriander eet, wat naar zeep smaakt) en bieslook.

Wonder boven wonder is het allemaal niet dood gegaan, niet eens de bieslook. De rozemarijn staat op dit moment zelfs in de bloei. De salie is het gevecht aangegaan met een set tulpen die er kennelijk onder lag toen we het plantten. De tulp trekt zich er niks van aan en de salie doet alsof z’n neus bloedt. Dus we hebben goede hoop dat de salie gewoon lekker door kan gaan als de tulp uitgebloeid is.

Ik heb alle kruiden de afgelopen paar dagen geprobeerd. Ze zijn hartstikke echt en lekker. Het is een beetje een ratje toe, dus geen schoonheidsprijs, maar als er eens iets lukt is het wel ontzettend leuk, dus dat smaakt naar meer.

Astrids kruidentuintje
Astrids kruidentuintje

Ik heb inmiddels al een lijst gemaakt van groenten die in de schaduw kunnen staan. Daarmee kunnen we de ‘onhandige’ kant van de tuin ook omzetten in iets leuks.

Verder heb ik James (manlief) al overtuigd dat we op termijn absoluut een appelboom kunnen neerzetten.

Eet smakelijk!

8 Comments

 1. Ja, rozemarijn en bieslook doen t bij mij op m’n balkon ook goed. Ik heb ze in vrij diepe bakken en ik gooi er alleen in de zomer water in (alle regen valt er op). Voor de rest gaat alles dood bij mij.
  Behalve m’n eiken boom ( nu 70cm hoog) en die staan in n hele diepe bak, met veel afwatering, na genoeg het hele jaar kurk droog (in n hoek war de regen niet kan komen) met van April to November n plens water als ik er aan denk (en dat is niet vaak genoeg iig!) M’n eikje doet t al jaren prima; tja, is n masochistje denk ik…

  Geliked door 1 persoon

  1. Toch mooi dat iets het doet op je balkon, en dat je geen last van luizen en ander ongedierte hebt.

   Super zo’n eikje. Helaas hebben wij twee mini-eikjes weg moeten halen toen we hier kwamen, want die stonden te dicht bij het huis. Vervelend, maar helaas. Er staat wel een volwassen eik pal achter de schuur in het gemeenteplantsoen, waar ik dagelijks van kan genieten.

   Like

 2. Verslavend he, als je eenmaal begint 😉 Zelf van balkon, naar mini-tuintje tot nu een groter stuk moestuin gegroeid door de jaren heen. Het zit misschien tussen de oren, maar alles uit eigen tuin smaakt zo veel lekkerder 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat hoor ik overal, dus ik vermoed dat het meer is dan alleen tussen de oren! Een moestuin groeit tenslotte op volle grond, zonder pesticiden (ga ik even vanuit), dus ambachtelijk voedsel. Ik kan me voorstellen dat dat per definitie lekkerder is. En dan de meerwaarde van: dat heb ik gedaan! Ik kijk ernaar uit!

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank je! Wat vervelend dat je appie groentes niets geworden zijn! Ik heb van anderen gehoord dat er wel wat van uitkwam. Dan had jij ofwel pech of die anderen juist geluk. Je kan ook kiemplantjes bij het tuincentrum kopen, om de tijd weer wat in te halen.

   Geliked door 1 persoon

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s