Geciteerd in de media

In september schreef ik een blog over het Basisinkomen en een politieke bijeenkomst waar ik heen was geweest hier lokaal.

Nu blijk ik in de lokale media geciteerd te zijn:

Artikel ‘Basisinkomen: utopie of realistisch?’

Op amstelveen.blog.nl :

“Waar weer een der aanwezigen tegenover stelde dat een experiment in het rijke Amstelveen ook zinvol zou zijn. Je kunt, zei ze, van € 1100 per maand wel rondkomen, mits er dan meer sociale huurwoningen komen.”

Nu zei ik meer en genuanceerder, maar ja dat was ik dus. Gevolgd door een applaus, overigens. Niet omdat wat ik zei zo bijzonder goed geformuleerd was, maar omdat het een standpunt was dat nog niet belicht was, en ik al een lange tijd zat te wachten op wat tegenwicht tegen al dat Calvinistische en Amstelveense kapitalisme.

Een nogal grote autochtone man beweerde bij hoog en bij laag dat je van €1100 per maand niet kon rondkomen. Dus zei ik dat hij kennelijk geen bijstandsmensen kende, mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering of mensen die het gewoon langdurig slecht hebben. Nou ken ik er een aantal, en ik heb zelf vele jaren van alleen een arbeidsongeschiktheidsuitkering geleefd.

Sociale woningen zijn dus essentieel om dan bovenwater te blijven, en de huurtoeslag, waar je alleen voor in aanmerking komt met een woning onder een bepaalde maandelijkse huur. Kom daar maar eens om in Amstelveen, waar de gemiddelde wachttijd opgelopen is tot 15 jaar!

Is welvaart een mensenrecht?

Veel mensen hebben het zo goed in Nederland, dat ze de relativiteit van hun eigen bestaan niet meer zien. Nee, niet elke Nederlander (en medelander) heeft het gemiddelde inkomen. Daar is het gemiddelde inkomen ‘gemiddeld’ voor. Er zitten er veel boven, zeker hier in Amstelveen, maar er zitten er ook velen onder. En langdurig.

Hebben wij dan stiekem toch een klassenmaatschappij waarbij de verschillende delen echt niet weten hoe de rest leeft?

Ja, want we hebben het druk. We hebben haast. Want we hebben allebei een baan en de kids moeten naar allemaal clubs en lessen. En dat moet ook allemaal betaald worden. Dus die banen moeten goed veel opleveren, maar dan moeten de kinderen naar de crèche, en hoe meer je verdient hoe duurder het is. Zie je wel hoe zwaar het is om rijk te zijn?

Wat men niet schijnt te snappen, als men zo rond maalt in hun drukke bestaan, dat het basisinkomen niet gaat om de kinderen naar 4 clubs te brengen elke maand, en dat de ene niet daarvan elke week van naar de schoonheidsspecialiste kan, en de ander daar geen seizoenspas van kan kopen voor de teamsport van hun keuze.

Of wel?

Wat zijn de werkelijke cijfers?

Let wel, het gaat om €1100 per persoon per maand. Onvoorwaardelijk. Dus waar of met wie je ook woont.

Dat is dus als je met z’n tweeën bent €2200 per maand!

Wat is het modale inkomen (Nibud), schoon aan de haak? €1861 netto per maand, incl. vakantie- en zorgtoeslag, kinderbijslag en kindgebonden budget!

Het onvoorwaardelijke basisinkomen is al €339 netto euro’s per maand méér dan het modale inkomen van het traditionele kostwinnersgezin.

Mag ik die forse meneer nog een keer spreken graag, dat dit niet haalbaar is. Modaal Nederland doet het met minder!

Zorgen om gezinnen met inkomen rond modaal

Het Nibud maakt zich zorgen om de traditionele kostwinnersgezinnen met twee of meer kinderen. Hierbij werkt één van de ouders en verdient rond 35.000 euro bruto per jaar. Dit is een modaal inkomen, het inkomen dat het meest voorkomt in Nederland. In Nederland bestaan zo’n 87.000 gezinnen waarbij één van de partners een jaarinkomen heeft tot 35.000 euro per jaar. Deze gezinnen hebben het financieel gezien zwaar en noemt het Nibud een echte risicogroep. Ze krijgen geen kwijtschelding van lokale lasten en krijgen geen zorg- of huurtoeslag.

– aldus het Nibud artikel over Modaal inkomen 2017

Hieruit is makkelijk te constateren dat iedereen erop vooruit zal gaan, en dat het niet alleen een hulp uit de brand voor uitkeringstrekkers is, maar voor modaal Nederland een verlichting van de lasten zal zijn.

Amstelveen is geen modaal Nederland.

En let wel – het onvoorwaardelijk basisinkomen gaat er niet om dat men verder niet werkt. Bij dat modale gezin met één inkomstenwinner, kan die persoon blijven werken, en verdient die persoon nog steeds zijn of haar modale €35000 per jaar, bovenop het basisinkomen, tenzij bedrijven daar misbruik van gaan maken, maar dat moet ter zijner tijd opgelost worden.

Hoe dan ook is dit een rooskleurig plaatje voor iedereen.

En de kinderen kunnen nog steeds naar muziekles of de sportclub.

regenboogubi

 Verder lezen: Wikipedia pagina over het Basisinkomen.

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s