Belastingaangifte doen met koophuis (3)

Nu dat we voor het derde belastingjaar in ons koophuis wonen (klein maar fijn), wordt de belastingaangifte makkelijker. We kunnen die van vorig jaar erbij houden, en dingen herhalen.

De knelpunten dit jaar waren de arbeidsongeschiktheidsverzekering WIA-gat en de nabestaandenverzekering van mijn man, wat ze nou werkelijk bedoelen met de WOZ-waarde pijldatum, en dividendrente van een belegging die het werk van mijn man had geregeld.

* De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor het WIA-gat via werkgever

Belasting 2016 nabestaanden en arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mijn man heeft via zijn werk een automatische AOV verzekering tegen een WIA-gat. Dit gebeurt als bij zijn werkgever iemand meer dan een bepaald jaarsalaris verdient. Als we daaronder zouden zitten, dan hadden we er zelf één moeten afsluiten. Dit is dus zwaar mazzelen voor ons.

Het is altijd goed om te kijken wat je werkgever daarvoor geregeld heeft, en of je er zelf nog een verzekering bij wilt afsluiten. Om dit systeem te begrijpen, hebben we vele kleine lettertjes gelezen van de werkgeversinformatie.

Er staat bijvoorbeeld ook uitdrukkelijk bij, dat mocht hij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken, dat deze verzekering in zal gaan, en door blijft lopen als hij daarna ooit de werkgever verlaat, vanwege compleet arbeidsongeschikt of het overstappen naar een andere werkgever. De uitbetaling loopt tot zijn pensioenleeftijd.

* Nabestaandenverzekering premies

Belasting 2016 Lijfrente nabestaandepolis - Copy

Dit was nog ingewikkelder. De nabestaandenverzekering staat dus onder lijfrentes. Moet je ook maar weten.

We hebben een polisblad van elk jaar sinds hij bij deze werkgever werkt, waarop staat wat er verzekerd is en hoeveel er uitgekeerd gaat worden. Dat is een vast bedrag per jaar, bij overlijden van mijn man, uit te betalen aan mij (de echtgenote) tot mijn pensioenleeftijd.

Dus mooi dat het geregeld is, maar we konden nergens vinden hoe het betaald werd, want we konden geen jaarlijkse of maandelijkse afschrijvingen van onze eigen rekeningen terugvinden. Dit kostte nog meer uitzoekwerk, en we spraken de administratie van de werkgever hierover.

Het wordt door een maandelijkse bijdrage via mijn man z’n salarisstrookje betaald. Dus het is al automatisch met het salaris verrekend. De werkelijke bedragen zijn €15 per maand, dus €180 per jaar. Maar omdat het al berekend was, vertelde de werkgever dat we €0 aan premies moeten invullen, omdat omdat het al via de loonstrook is geregeld.

Ik hoor graag wie hier ook mee te maken heeft, of jullie dat ook zo invullen.

* Wat bedoelen ze nou werkelijk met WOZ waarde pijldatum?

Screenshot 2017-03-26 17.51.21 WOZ waarde pijldatum

Dit gaat dus over de WOZ 2016. Maar de pijldatum is 1 januari 2015. Maar dat is TOCH de WOZ beschikking die je in januari 2016 van de gemeente hebt gekregen.

Dit was een verwarring waar ik pas uitkwam toen ik in de uitleg van de website van de Belastingdienst ben gaan kijken.

Dus ondanks dat ze spelen met het jaartal, blijft het gewoon de WOZ beschikking van het jaar waarover je belastingaangifte doet. 2016 dus. Pff!

* Dividendrente van een belegging via de werkgever.

Belasting 2016 Aandelenoptierechten - ingehouden dividend belasting Essentialia

Over dividendrente moet belasting betaald worden. Dus we praten hier over box 3, sparen en beleggen.

Nu hadden we ons ingeschreven op een kleine belegging in de aandelen van het bedrijf waar mijn man voor werkt, en dat wordt verder allemaal via de werkgever geregeld. Dus geen omkijken naar, nietwaar? Ja, totdat je de belastingaangifte moet invullen.

Het gaat om een belegging, waarvan het dividend wordt automatisch geherinvesteerd in het beleggingsfonds. Na enig heen en weer met de administratie van de werkgever, bleek dat we ook hier €0 voor moesten invullen. Herinvesteren betekent dat er dat jaar geen belasting afgedragen wordt over de dividendrente. Oké, nou werd het me wel erg ingewikkeld, en na drie rondes met navragen, heb ik ze maar op hun woord geloofd.

Dus wel dividend, maar geen belasting erover. Die is niet afgedragen (en dat was de vraag), dus dat geven wij op dat er €0 belasting over afgedragen.

Het maximale bedrag dat ik heb uitgerekend dat we zouden moeten afdragen als het niet geherinvesteerd was, zou niet hoger dan €10 zijn geweest. Als het fout is, dan is het maar maximaal €10 fout. Maar ze zeiden dat het zo werkt.

Ook daarover hoor ik het graag als iemand hiermee gestoeid heeft, wat jullie uiteindelijke conclusie was.

Nog veel succes aan iedereen die nog belastingaangifte moet doen!

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Succes ermee. Je hebt nog tot eind april, dus niet stressen.

   Verder is mijn tip: Neem er 3 avonden voor, verdeeld over 1 week of meer.

   Dan heb je tijd om vragen te stellen bij je werkgever, of dingen op te zoeken, en alle informatie te vergaren die je nodig hebt.

   De eerste avond kom je er achter wat je allemaal moet vragen en verzamelen: maak een lijst en loop de dagen erop de punten systematisch af.

   De tweede avond vul je vanalles in en zit je te kijken in de hulp modules, om er achter te komen wat ze nu bedoelen. Vul je lijst aan met vragen en loop de dagen erop de punten systematisch af.

   De derde avond heb je alle laatste puntjes van informatie en weet je zeker dat je in aan het vullen bent wat ze bedoelen.

   Dan ondertekenen en versturen.

   Veel succes!

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s