Van wie neem je het beste financieel advies aan?

Je moet een adviseur kunnen vertrouwen als het om jouw geld gaat. Dus niet je oom, nichtje, opa, bestie van school, hockey vriendinnetje, collega met portfolio of je partner. En nooit van iemand met schulden.

Neem alleen financieel advies aan van mensen die op een legale en herhaalbare manier kapitaal hebben opgebouwd.

Alle anderen hebben geen kennis van zaken, hebben er een zooitje van gebakken, hebben zich roekeloos in de schulden gestoken, of hebben niet genoeg ervaring om je te adviseren.

Zelfs al heeft iemand een financiële opleiding, als ze zelf nog geen kapitaal hebben opgebouwd, apen alleen ze alleen maar hun leraren na. Dan zou je moeten gaan uitzoeken wat voor grondbeginselen ze gebruiken, etcetera. Veel te veel werk.

Je kan het beste zelf uitzoeken welke grondbeginselen je belangrijk vindt.

Zoek adviseurs die kapitaal opgebouwd hebben. Je weet dan zeker dat die persoon in ieder geval het één keer goed heeft aangepakt, en het daarna niet verbrast heeft.

Daar kan je wat van leren. De rest praat uit hun nekharen.

2 Comments

 1. Ik ben het daar natuurlijk niet mee oneens, maar waar vind je zo iemand betaalbaar, wat los ken ik ze niet. De weinig draagkrachtige is dus op boeken aangewezen, lijkt mij. Welke, van wie?

  Like

  1. Supergoede vraag.
   Binnen de Nederlandse taal schort het nogal aan goede boeken.
   Ik zou een boek van Gerhard Hormann adviseren:
   “Gerhard Hormann (Rotterdam, 26 mei 1961) is een Nederlandse schrijver. Nadat hij aanvankelijk vooral thrillers publiceerde, richt hij zich sinds 2012 op non-fictieboeken waarin hij pleit voor aflossing van de hypotheek en controle van de eigen financiën, waardoor ruimte ontstaat om minder te gaan werken.
   (Bron: Wikipedia. Beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen)”

   Je kan zijn boeken hier vinden: https://www.bol.com/nl/c/gerhard-hormann/28262/

   Gerhard z’n boeken zijn niet op iedereen van toepassing. Niet als je tiener bent of gepensioneerd. Het is gericht op de mensen die aan het werk zijn en misschien op een andere manier met hun geld willen leren omgaan dan traditioneel geleerd wordt. Een student heeft er waarschijnlijk ook wel wat aan.
   Hij is verder geen financieel adviseur. Daar heb je dan toch weer echt iemand voor nodig die de instrumenten kent op de markt. Maar hij geeft wel algemene ideeën over hoe je zelf financiële beslissingen kan maken over je eigen budget. Daar heb je dan geen speciale rekeningen en zo voor nodig. Het gaat hierbij om ‘omdenken’, ook heel belangrijk.

   Een andere Nederlandstalige bron die ik ook wel prima vind is de Goed Met Geld podcast.
   Die jongens zijn welliswaar Millennials, maar ze kunnen zich wel een beetje inleven in ander leeftijden. Ze pakken verschillende onderwerpen in hun afleveringen, dus kan je als luisteraar ook makkelijk alleen de onderwerpen uitkiezen waar je interesse naar uit gaat. Niet alles wat met persoonlijke financiën te maken heeft, is ook voor iedereen interessant.
   Ikzelf beleg bijvoorbeeld niet in aandelen, dus wat ze daarover filosoferen is voor mij niet van toepassing. Wel vind ik het interessant wat ze met spaarrekeningen doen, hoe ze hun inkomen verdelen en overwegingen over de hypotheek versneld afbetalen.
   Ook zij zijn geen financiële adviseurs.
   http://goedmetgeldpodcast.nl/

   In de Engelse taal is er enorm veel te vinden.
   Ik vind de wat groffe Amerikaan Dave Ramsey erg goed met z’n baby-steps. Dat is een stappenplan om iedereen uit te schulden te krijgen en naar een stabiele financiële situatie, en daarna een huis te kopen of voor het pensioen te sparen. Vooral is hij bezig mensen uit de schuldensituaties te helpen, en dat is (ondanks dat hij een zeer rechtse hond is) toch een goede zaak.
   https://www.daveramsey.com/dave-ramsey-7-baby-steps/

   Hij geeft uiteraard ook boeken uit, en mij lijken 2 boeken belangrijk om in overweging te nemen:
   * The Total Money Makeover. Daarin kan je lezen over hoe je het heft in handen kan nemen over je eigen geld. Budget maken en met dat budget kan je beslissingen afstemmen op wat je in je heden en je toekomst met je geld wilt doen. Echt een beginners-boek.
   https://www.bol.com/nl/p/the-total-money-makeover/9200000011441564/
   * Everyday Millionaires door Chris Hogan (deel van de Dave Ramsey groep).
   Dit boek is voor mensen die alles op de rails hebben, geen schulden en aan het eind van hun maand nog een stukje geld over. Deze mensen kunnen gaan werken aan een toekomst, met extra pensioen, het huis afbetalen of een levensdroom verwezenlijken.
   https://www.bol.com/nl/p/everyday-millionaires/9200000095100105/

   Beide heren zijn ook op podcasts en op YouTube te vinden. Erg leuk, als je een geld-geek bent zoals ik.
   Uiteraard zijn de Amerikaanse boeken enorm Amerikaans, maar desalniettemin is het interessant om te lezen hoe je anders kan denken over geld.

   (** de bovenstaande links zijn geen affiliate links ** misschien in de toekomst wel! 😀 **)

   Geliked door 1 persoon

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s