Koken zonder pakjes en zakjes

Geen pakjes en zakjes graag.

Ik kook om gezondheidsredenen alles zelf. Ik heb dan in de hand wat erin gaat, in verband met allergieën en ook wat er niet in gaat zitten, namelijk chemicaliën.

Een ander zou misschien andere dingen voorop stellen – wat lekker is, hoeveel het kost, of wat dan ook maar iemand beweegt om zelf te koken. Sommigen vinden het zelfs leuk om te koken, om met eten te spelen. Het is een hobby voor hen.

Dat is niet mijn beweegreden. Ik speel net zo lief niet met eten. Ik laat graag voor me koken. Maar het is nou eenmaal zo dat bij mij thuis ik het meeste kook.

Mijn man kookt prima, en eet verder nagenoeg alles wat ik hem voorzet op. Bovenal doet hij ook nog eens de afwas, dus over de pannen hoef ik me geen zorgen te maken. Heerlijk!

Dus geen klagen op dat front.

sandwich-498379_1920Gezondheidsredenen.

Blijft over waarom ik dan al die moeite doe om zelf te koken.

Er zijn toch allemaal mooie pakjes en zakjes en half voorbereide maaltijden te krijgen. Dat scheelt veel tijd en is zo gepiept, en is gezonder dan frieten en snack halen.

Gezonder wel. Gezond niet.

Er zitten chemicaliën in, en het vet in fabriekseten is altijd van de onderste plank. En daarmee bedoel ik niet de goedkope vakken in de supermarkt. Ik bedoel gewoon echt slecht.

Ik kook al zo’n 17 jaar alles zelf en zonder pakjes en zakjes.

Er zijn wat nette potjes te krijgen, zoals Patak* en dat soort, waar geen (ontdekbare) chemicaliën aan toegevoegd zijn. En er zijn veel basisingrediënten te krijgen in blik, glas en zakken. Daar heb ik ook geen moeite mee.

Bij kruidenzakjes zit er vrijwel altijd veel zout, suiker of vetzin (E621, ofwel mononatriumglutamaat, wat afgekort wordt met MNG) in. Dat zijn allemaal smaakmakers en dat valt onder de toevoegingen die ik liever niet wil eten. Ik koop de kruiden los op de Bazaar* in Beverwijk. Daar rijden we zo’n twee keer per jaar speciaal voor heen. Echt lekkere kruiden, waar ze in de supermarkt nog niet aan kunnen tippen.

Als ik dan toch alles zelf moet doen, dan graag ook goed. En natuurlijk als het even kan, lekker.

Goed voor de portemonnee.

Het is waar dat als je heel goedkoop wilt of moet eten, dat zelf maken altijd de beste optie is. Basisingrediënten kopen en die koken, bakken en daar boterhammen mee smeren, dat is altijd de goedkoopste manier van eten. Ook goedkoper dan friet en frikandel.

Een bijkomstigheid is als je vaak bukt in de supermarkt (voor de goedkope versies van de producten), dat je vaak iets kan vinden waar minder troep in zit. Dus het kan tegelijk ook onbedoeld gezonder zijn.

Verder kan je vele goedkope pakjes en zakjes vinden, als je het niet erg vindt als er wat chemicaliën in je eten verwerkt zijn. Dus de makkelijke variatie is ook in het goedkope spectrum te vinden.

De één doet het voor het geld, een ander doet het voor de gezondheid.

Als je zoals ik gezond moet of wilt eten, dan is koken niet per se goedkoper dan pakjes en zakjes en fabrieksvoer. Maar het is wel goed voor de portemonnee als je gezond wilt eten. Hoe gezonder en des te meer verantwoord het eten, hoe duurder het wordt. Dat geldt dus ook voor de voorbereide maaltijden en natuurlijk in restaurants.

Hoe duurder de basisingrediënten, des te verleidelijker het is om maar iets voorgestanst te kopen. Maar als je moet, dan is zelf koken gewoon de uitkomst.

vegetables-landscape-2943500_1920

* Ik krijg van niemand betaald om merknamen te noemen. Ik verkondig altijd mijn eigen menig. Enige advertenties die verschijnen op mijn blog, daar verdien ik niets aan. Ik betaal WordPress niet extra om mijn blog advertentie-vrij te houden.

 

4 Comments

 1. Hier nog een die zonder pakjes kookt hoor.
  Ik doe het voornamelijk, omdat ik wat ik zelf maak gewoon veel lekkerder vind dan al die pakjes en zakjes. En daarnaast doe ik het ook omdat ik weinig geld heb, en belang hecht aan goed eten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat goed!

   Ik vind het ook vaak lekkerder dan wat er uit zakjes komt. En na een tijdje raak je gewend aan gezond eten, waardoor junk food een stuk minder lekker smaakt. 😀

   Mooi dat het je helpt met de portemonnee. Ik heb lang op het sociaal minimum geleefd, dus ik ken het. Helaas kon ik toen nog niet zo goed koken, maar gaandeweg leerde ik om steeds meer vanaf de grond zelf te koken.

   Fijn dat je zo goed voor jezelf zorgt.

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s