Ontrommelen 1 (van 12): resultaten in januari.

Ik was begonnen per 1 januari om 2018 dingen weg te doen in 2018.

Ik ben zo half/half de uitdaging aangegaan, omdat ik niet per se wil winnen. Ik wil wel graag zien of dit voor mij iets oplevert, of het zinnig is, en hoe ver ik kom. En mij nog wat meer te ontdoen van spullen die liggen te niksen bij mij in huis, was toch het plan voor de komende tijd.

Ook ben ik gewoon nieuwsgierig over hoeveel 2018 spullen nu eigenlijk zijn. Als ik dat weet, dan kan ik afleiden hoeveel spullen wij ongeveer in huis hebben. Bij hele wijde benadering natuurlijk, en afhankelijk van hoe je telt.

Hoe ik het tellen zie, voor deze uitdaging, kan je hier lezen. En hoe ik het wegdoen aanpak op dit moment, kan je hier lezen.

Het is nu dus tijd om te de rekening op te maken voor januari.

Ik tel de dingen mee die ik uitgezocht heb tussen kerst en nieuwjaar in 2017 (eind december), zolang het geen zaken zijn die met de kerstviering te maken hebben. Dit omdat ze pas na 1 januari het huis uit zijn gegaan.

Het milieu.

Tenzij anders vermeld, zijn de objecten gedoneerd.

Alles uit mijn lijst is gedoneerd of gerecycled.

Ik heb in januari gelukkig niets hoeven weggooien, waarmee ik bedoel, ik had dus geen restafval van het ontrommelen.

Ik heb ook een aantal dingen naar de apotheek gebracht voor verantwoorde verwerking.

Ter herinnering van wat wel en niet meetelt:

Gebruiksartikelen worden wel geteld.
Verbruiksartikelen worden niet geteld.

Wat is nodig om de 2018 dingen te halen in 1 jaar?

 • 2018 dingen / 365 dagen = 5,5 ding per dag.

 • 2018 dingen / 52 weken = 39 dingen per week.

 • 2018 dingen / 12 maanden = 168 dingen per maand.

Ik zei het al, ik hou van getallen.

Relativeren: de reis is de bestemming.

Mijn fictieve doel is dus om elke maand 168 dingen weg te doen. Dat vind ik nogal een hoog getal, dus ik ga er vanuit dat ik de eindstreep niet ga halen. En da’s prima.

Ik heb als doel gesteld dat ik hieraan ging beginnen, niet dat ik het ging afmaken. En zeker niet koste wat kost. Ik ga geen dingen wegdoen alleen maar om dingen weg te doen.

Ik doe alleen weg die ik nu zelf wil wegdoen.

Een mens moet tenslotte zich niet laten regeren door arbitraire getallen, tenzij de persoon dat zich tot doel stelt om zichzelf op die manier uit te dagen. Er zijn ook mensen die bergen beklimmen omdat ze zichzelf willen uitdagen. En die berg staat er maar, die kan het allemaal niets schelen. Dus het gaat altijd om ons eigen gevoel.

Januari wegdoen volledig

Wat ik heb weggedaan in januari 2018:

 • Boeken: 37

 • Kleding: 62

 • Hobby/Creatief: 72

 • Keukengerei: 36

 • Film en muziek: 18

 • Huisapotheek: 32

 • Papierwaar: 66

 • Techniek: 21

 • Huisraad: 19

TOTAAL weggedaan: 373

TOTAAL aangeschaft: 29.
Waarvan kleding: 22

Het goede nieuws is dat ik het minimale aantal van 168 voor één maand dus meer dan gehaald heb. Ik zit er een heel stuk overheen, dus dat zou het voor volgende maanden moeten vergemakkelijken.

De boeken en de creatieve spullen zijn bij elkaar dat al meer dan 100 dingen. Ik kan niet elke keer dezelfde creatieve spullen uitschudden. En er zijn een paar laatjes en categorieën aangepakt, die niet snel nog een keer hoeven, zoals de huisapotheek en dat gedeelte van de boekenkast.

Ik verwacht een veel kleiner resultaat in de opvolgende maanden.

Toch zijn er nog veel laden en categorieën waar nog ‘lucht’ in zit, en waar ik de afgelopen 3 tot 7 jaar weinig in geschift heb. Daar moet het dan verder vandaan komen.

Dus wie weet. Ik vind het fijn dat een jaar lang is en dat ik dus veel tijd heb. Daar blijf ik lekker ontspannen onder. Een fijn leven bestaat voor mij niet uit stressen, dus voor mij werkt dit tot nog toe wel goed.

Hoe denk jij over dingen wegdoen?

rule-1752412_1920

* Ik verdien niets aan eventuele advertenties die verschijnen op mijn blog.

6 Comments

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s