Belasting 2017. Zorgkosten maken ze niet leuker.

Meestal levert het een hoop op als wij de belasting doen, maar 2017 valt bar tegen. Niet dat we nou helemaal niets terugkrijgen, maar ik was toch redelijk beteuterd over hoeveelheid deze keer.

* Eigen woning

Gelukkig! We mogen nog steeds de hypotheekrente aftrekken, met zoals gewoonlijk eerst het Eigenwoningforfait eraf omdat wij iets opbouwen wat voor huurders niet geldt. Het forfait gaat omhoog met onze bizar hard stijgende WOZ waarde. Je woont in 020 of niet, zullen we maar zeggen. Dat is allemaal oude koek bij huiseigenaren.

Dan is er de Tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning, namelijk de hoogte van het belastingpercentage waarmee die rente afgetrokken mag worden. Die wordt langzaam naar beneden gedrukt. Ook dat weten we al een paar jaar en dat gaat erg langzaam, met 0,5% per jaar.

Daarmee gaat de belastingteruggave over de eigen woning hypotheek veel sneller naar beneden dan in de pakweg 50 jaar vóórdat wij een woning kochten in 2014. Wij krijgen dit jaar twee derde terug over dezelfde hypotheek van hetzelfde huis in vergelijk met wat we vorig jaar terug kregen.

* Zorgkosten

Hier bleek het te gaan over het ontdekken van wat ik allemaal niet mocht aftrekken.

Ik heb het afgelopen jaar een operatie ondergaan, zeer veel behandelingen gehad en een medisch dieet gevolgd. Typetje ultra heftig dus.

Met dat alles dacht ik dat het toch wel mogelijk zou zijn om wat van de vele extra kosten af te trekken. Het staat niet in vergelijk met het leed dat ik moest doormaken, maar daar is geld nooit geschikt voor. Het kan alleen de kosten verzachten. Ik dacht dat de aftrek van zorgkosten daar ook voor bedoeld waren.

Maar nou de werkelijkheid.

* Artsen en paramedici die niet door de verzekering vergoed worden.

Ik heb een zeer goede aanvullende verzekering. Toen in 2006 het verzekeringsstelsel overging naar het huidige systeem, heb ik gekozen voor een aanvulde verzekering waarbij alle fysiotherapie vergoed werd. Bij de verschillende vereringsmaatschappijen was dat zo’n 2 à 3 stapjes hoog in de lijst van aanvullende, ik mag wel zeggen luxe pakketten.

Door mijn chronische aandoeningen wist ik dat ik bij tijd en wijle bij de fysio terecht zou komen. En wat kan je nou helemaal in 9 sessies? Mooi voor een verzwikte enkel, maar voor chronische rugklachten is dat een druppel op een hete plaat.

Ik ben met opzet erg goed verzekerd.

Dus toen ik dit jaar bij 4 verschillende disciplines terecht kwam in het medische en paramedische circuit, werd bijna alles vergoed door de verzekering.

Ziekenhuiswerk valt compleet onder de basisverzekering, dus ook dat was gedekt.

Helemaal klaar dus. Nou, helemaal? Nee, er waren dingen die maar gedeeltelijk vergoed werden, en dus kunnen we het deel dat niet vergoed werd aftrekken van de belasting.

Dat kwam op zo’n €450.

* Medische diëten

Ik heb op dokters voorschrift een medisch dieet gevolgd. Daarbij kwam nog dat ik ook al koemelkproteïnevrij eet, waarvoor ik tot ik met mij man ging samenwonen een voedselallergie dieet kon aftrekken. Daarna ging onze drempel voor de aftrekbare zorgkosten omhoog, waardoor ik nog wel het recht had om het af te trekken, maar we kwamen nooit aan de drempel.

Het leek me dat twee diëten plus alle verdere kosten wel over de drempel van de zorgkosten zouden schieten.

Samen kwam het op €1250. Toch niet niks. En zeker weten dat we zoveel extra kosten hebben gemaakt alleen wat betreft het eten.

savings-2789137_1280.jpg

* Aanpassingen in huis

We hebben ook nog hoge kosten gehad aan de verbouwing en aanpassingen in huis die we op aanraden van een geneeskundige hebben gedaan en vanwege een heftige allergische reactie die ik bleek te hebben na de operatie. Ik wist mij te herinneren dat je dat soort dingen ook kon aftrekken.

Dat kan dus niet meer. Sinds 2014 kan je helemaal niets meer aftrekken dat met aanpassingen in huis vanwege invaliditeit of zieke te maken heeft. Het kan bijna geen toeval zijn dat ze dat hebben afgeschaft toen de babyboomers met pensioen gingen.

Dus onze €2400 aan aanpassingen? Niet aftrekbaar!

* De drempel

Ik kom op €1700 aan aftrekbare zorgkosten. (Wat overigens tot 2014 waarachtig €4100 was geweest!)

Eerst moet je boven de drempel uitkomen. Die is inkomensafhankelijk, dus voor iedereen een andere drempel. De onze ligt rond de €2300!

In 2014 hadden we dus €1800 kunnen aftrekken van de belasting. In 2017: helemaal niets.

* Als ik het wel had mogen aftrekken, wat had het dan opgeleverd?

Bepalend is de belastingschaal waar mijn man in zit. Omdat er getrouwd zijn, mogen we de kosten naar eigen voordeel verdelen.

Over die €1800 hadden we dan 42% teruggekregen, zegge en schrijve €756. Dat hadden we wel fijn gevonden.

Maar de aanpassingen tellen niet meer mee, dus kom ik met twee heftige diëten en extra zorgkosten niet boven de drempel uit.

* Dus, hoezo belastingteruggave zorgkosten?

In de praktijk betekent dat dat je gewoon niet meer in aanmerking komt voor zorgkosten teruggave.

Minima en mensen met méér dan deze hoeveelheid uitzonderlijke uitgaven zullen nog wel boven de drempel kunnen uitkomen, maar onze uitzonderlijke uitgaven ter waarde van zo’n €4100 halen het gewoon niet.

In de praktijk is de zorgkostenaftrek dus niet meer bruikbaar, ook niet als je en ontiegelijk heftig jaar hebt doorstaan.

calculator-1019936_1280.jpg

* Aanvullende verzekering (ga direct door naar ‘Tja‘, als je niet van rekenen houdt!)

Ik blijf nog even even doorrekenen.

Wij hebben een aanvullende verzekering. Die kost elke maand €58 (basisverzekering niet meegerekend). Per persoon kost het €696, en met z’n tweeën €1392 voor een heel jaar.

Als je het bekijkt vanuit de belastingdienst, is het duidelijk dat ze het met een hoge, aan je inkomen gebonden drempel aantrekkelijker maken om je zeer goed aanvullend te verzekeren.

Medisch gezien, is alles behalve €450 vergoed, en daar valt heel veel onder wat niet strikt de huisarts of het ziekenhuis was. Ook een psycholoog, een osteopaat, fysiotherapie, andere artsen en paramedici. Ik schat het makkelijk op €2000 of meer. Als ik niet zo mooi aanvullend verzekerd was, dan had ik dat ofwel niet kunnen doen, ofwel zelf moeten betalen. Bovenop die €450 natuurlijk die niet binnen de verzekering viel.

Dan hadden we als aftrekbaar bedrag een totaal van €3700 gehad, wat boven de drempel uitkomt.

Daarvan is €3700 – €2300 (drempel) = €1400 aftrekbaar. Daar zouden we 42% over terugkrijgen, namelijk €588. We hadden die €1392 ook nog in onze zak, die we in dit scenario niet aan de aanvullende verzekering hadden uitgegeven. Opgeteld bij de fictieve teruggave, wordt dat in totaal €1917. Daar hadden we bij benadering alle gedekte zorgkosten van kunnen betalen. Niets meer dan dat.

Als we meerekenen dat de kosten alleen door mij zijn gemaakt, dan moeten we eigenlijk met de helft van de gezamenlijke aanvulde verzekerings rekenen. De aanvullende verzekering voor één, €696 plus de fictieve teruggave, €588 is in totaal €1284. Dan waren we meer dan €700 in de rode cijfertjes. Dus voor één persoon is de aanvullende verzekering dubbel en dwars waard.

Uiteraard ben je beide verzekerd, want dat weet je niet van te voren, óf en wie er een ziekte krijgt. Als we dat wisten! Gedekt worden door een verzekering geeft rust in huis.

* Tja

Na de teleurstelling over dat we niets konden aftrekken, hebben wij maar geen zorgkosten ingevoerd en op ‘ondertekenen en versturen‘ geklikt.

Het is niet anders. Net als alles in het afgelopen zware jaar, hebben wij niet veel te zeggen over welke regels er voor ons gelden.

Als het systeem zo simpel is dat je niets meer kan aftrekken, dan is het inderdaad makkelijker, meneer de Belastingdienst. Maar leuk is het voor mensen met hoge zorgkosten allang niet meer.

tax-468440_1280.jpg

4 Comments

  1. Wat lief. ❤
   Ja, soms valt het gewoon tegen. Ik was er even ook sip van.
   Het liefst gebruik je gewoon de zorgverzekering en de zorgkosten belastingaangifte helemaal niet, als dat betekent dat je in goede gezondheid lekker je leven kan leiden.
   Op naar een leuker 2018!

   Geliked door 1 persoon

 1. Ja, dat valt dan vies tegen, dat snap ik helemaal, en hopelijk wordt je gezondheid nu wat stabieler, zodat je minder kosten hoeft te maken.
  Maar …………… heb net naar Zembla zitten kijken, waarin huisartsen in achterstandswijken (waar ik ook woon) aan de bel trekken. Jij kon de adviezen opvolgen, maar legio mensen niet.
  Blijven wij,( jij die zoveel extra moet betalen van haar zuurverdiende geld, en ik, die gewoon sommige behandelingen niet kan laten doen), dit beleid van onze regering dan maar pikken?????
  Ik weet ook niet precies wat je er aan doen moet, maar als ik jou en het verhaal van Zembla bij elkaar optel, wordt ik spontaan depressief!

  Geliked door 1 persoon

  1. Meid, ik voel met je mee. Nodige behandelingen niet kunnen gaan doen omdat ze niet gedekt worden is echt vreselijk.
   Ik ben blij om te horen dat de huisartsen aan de bel hebben getrokken. Hopelijk stap één naar en betere toekomst voor de zorg verzekering en belastingwet.
   Ik hoop dat er mogelijkheden vrij komen voor je. Gezondheid is cruciaal voor je functioneren. Niet te geloven dat ze altijd maar blijven korten op één van de belangrijkste dingen in het leven.
   Bedankt voor het lezen, je lieve wensen en je gepassioneerde reactie. Ik wens je ook betere tijden toe. Misschien dat we met de gemeente verkiezingen nog wat bereikt hebben, want ook op gemeente niveau kunnen ze bijdragen aan een beter zorgkosten beleid.

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s