Goed geld: lenen van familie en vrienden. Slecht plan met stip.

Leen geen geld uit aan familie en vrienden.

Leen geen geld van familie en vrienden.

Emotionele banden en financiële verplichtingen gaan niet samen.

De relatie tussen jou en je geldschieter of schuldenaar verandert meteen in een machtsverhouding. Dat gaat pas over als de schuld is afbetaald.

In de praktijk is het zo dat schulden aan personen de laatste positie inneemt in het rijtje van afbetalen.

<!–more–>

Alles gaat altijd voor: de bank, je studieschuld, de autofinanciering betaling, de credit card of meubelafbetaling, en je huur of maandlast voor je hypotheek. Dan moet iedereen nog eten. De verzekeringen, energie en telefoon-internet worden automatisch afgeschreven. En tja, wel of niet dat abonnement betalen op de sportclub of toch wel even naar de film deze maand? (Oplossing quiz vraag: niet!)

Het mededogen van familie en vrienden verdient het hoogste respect.

Schulden afbetalen aan vrienden en familie, collega’s en andere personen moet je altijd met stip bovenaan zetten!

Vóór de sportclub, vóór internet, voordat je weer uit eten gaat of in de supermarkt ophoudt met bukken voor het huismerk.

Op vakantie gaan als je nog geld schuldig bent aan iemand in je leven, is een klap in het gezicht van die persoon die je een hand uitgereikt heeft toen je het hard nodig had.

Alle schulden behalve een redelijke hypotheek die in proportie is met je gezinsinkomen (een kwart van je netto inkomen) moeten afbetaald worden, voordat je weer normaal doet, plannen maakt of iets koopt wat niet absoluut noodzakelijk is.

Schulden aan bekende of zelfs geliefde personen moeten met veel zorg vermeden worden.

Pas als er geen geld meer speelt tussen jou en hun, is de relatie weer vrij. Tot die tijd speelt het financiële machtsspel altijd een rol, of je dat nou wil of niet.

Mocht je niet anders kunnen of had je daar toen niet bij stil gestaan, dan kan je het nu nog goed maken door alles op alles te zetten om ze alsof de duvel op je hielen zit ze af te betalen. Met stip!

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s