Ontrommelen 0 (van 12): bewust wegdoen in 2018

2018 dingen wegdoen in 2018

Deze uitdaging komt elk jaar langs rond deze tijd op sociale media. Ik hou wel van getallen, dus het trekt mijn aandacht.

Maar mij van dingen ontdoen doe ik op mijn eigen tijd en snelheid. Ik vind het niet nodig om met een arbitrair doel uitgedaagd te worden. Dus ik heb er tot nog toe geen gehoor aan gegeven.

Maar nu vroeg ik mij af – hoeveel is/zijn eigenlijk ‘2018 dingen’?

Hoe groot is die stapel? En hoe tel je die dingen dan? Objecten bestaan soms uit verschillende dingen. Sets van kleine dingetjes zouden wel eens erg hard aantikken als je elke speld gaat tellen.

Afvalbakjes op een mooie gras heuvelEn hoe definieer je ‘wegdoen’?

Mijn definitie van wegdoen: een object verwijderen uit mijn bezit.

Mogelijke manieren: verkoop, weggeven, donatie, afvalstation, recyclen, restafval.

Wat is bezit, voor deze telling?

Een object is in mijn bezit als het langer dan 2 weken in huis is geweest.

Binnen 2 weken is het meeste afval opgeruimd, weggebracht en opgehaald. Ook alles wat staat te wachten om weggewerkt te worden, zoals batterijen en glaswaar, vallen niet onder bezit.

Verpakkingen van objecten zijn dus geen objecten om te tellen, tenzij ik ze na het oorspronkelijke gebruik heb bewaard als object zelf. Bijvoorbeeld de stevige doos die om mijn man z’n Kerstpakket van het werk heenzat. Die is nu in dienst genomen als doos voor de kerstspullen en de oude, nu wel erg krakkemikkige doos ligt bij het oud papier.

Hoe zit het met aanschaffen voor het dagelijkse huishouden?

Al het eten, houdbaar voedsel en eetbaarheden in de vriezer, alsmede keuken- en badkamerafval is geen bezit binnen de parameters van deze telling.

En hoe gaat dat tellen dan?

Bolletjes wol

Sets van kleine objecten die normaliter in een setje gekocht en weggedaan worden tellen samen als één. Voorbeelden: punaises, paperclips, naalden, spijkers, puzzels, etc.

Bollen wol, bakjes, bestek en andere zaken van significante grootte die in setjes gekocht of gebruikt kunnen worden, tel ik wel per object.

Papier alleen in sets. Niet elk blaadje is één ding om te tellen. Eén blaadje valt onder dagelijks afval en wordt niet geteld. Een stapel papier telt als één per stapel.

Ga ik dan toch tellen in 2018?

Tja, ik hou een sinds 1 januari staatje bij en ik zie wel hoe het loopt.

Ik ga dus niet concurreren met anderen om het eerste op 2018 dingen te zijn. Ik ken mezelf. Ik kan heftig wedijveren en streven. Daar heb ik geen zin in voor 2018. Ik wil er een rustig jaar van maken.

Maar een beetje tellen en bijhouden?

Zoals ik al zei, ik hou wel van getallen.

take-it-easy-2015200_1920 by Alexas_Fotos

10 Comments

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s