Ontrommelen 0.1 (van 12): overdenkingen.

Nu ik een maand en een beetje bezig ben, heb ik wat overdenkingen overdacht.

Doel.

Voor mij is van belang om dingen het huis uit te krijgen. Nu gaat het wel hier in huis, maar toen ik begon, jaren geleden was het echt nodig.

Het gaat mij om alleen dingen in huis te hebben die écht gebruik, waar ik nut van heb, of die ik mooi of leuk vind.

Tellen van dingen die erin en eruit gaan.

Tellen vind ik eigenlijk wel bemoedigend en inspirerend. Maar ik merk dat dan ook weer hoog wil scoren, dus doe ik het actief rustig aan. Ik blijf me voorhouden dat ik niet aan deze uitdaging echt meedoen, zodat ik niet om de verkeerde redenen iets wegdoe.

Recyclen.

Ik ben zelf erg tevreden met wat er allemaal gerecycled kan worden in mijn stad. Nagenoeg alles kan op één of andere manier hergebruikt worden, nieuw nut toegeschreven krijgen of omgezet worden in iets duurzaams.

flea-market-343123_1920 smallerWegdoen.

Bij mij is het zo dat als het om wegdoen gaat, moet het ook echt weg. Dus niet behouden voor iets of ooit of iemand. Nee, weg. Nu.

Mijn actielijst voor verantwoordelijk wegdoen is als volgt:

 1. verkopen

 2. weggeven

 3. doneren

 4. recyclen

 5. afval

Hergebruiken?

Hergebruiken staat bij mij op een zeer lage prioriteit.

Misschien vóór afval, maar zeker na verkopen, weggeven, doneren, en recyclen! Je zou kunnen denken aan oude T-shirts omzetten in poetsdoekjes, kleding degraderen tot schoonmaakkleding of kluskleding. Zo ook met schoenen. Keukenbakjes gebruiken voor schroefjes.

Dat hebben we allemaal al gedaan. Meer kluskleding is niet nodig en alle schroefjes en moertjes hebben al een bakje.

Mijn doel was om dingen die we niet meer gebruiken, niet leuk vinden en/of geen nut hebben het huis uit te krijgen. Dus hergebruiken door mijzelf staat niet op mijn actielijstje van wat ik met de spullen doe als ik eenmaal besloten heb dat ik ze niet meer wil behouden.

Wat ik wel zou overwegen is bijvoorbeeld leuke dvd’s en mooie schaaltjes apart leggen voor kadootjes. Ga zo maar door. Maar dat valt onder nummer 2: weggeven.

Dus ik ga geen categorie ‘hergebruiken’ toevoegen. Dat laat ik aan de creatievelingen over.

Afval.

Het blijkt uit de afgelopen maand dat afval alleen gaat over verpakkingen die niet te scheiden zijn in verschillende soorten recyclebaar materialen. Afval komt voornamelijk uit het huishouden, niet uit het ontspullen.

Dit is te verklaren omdat ik tussen 2006 en 2010 alles in huis onderhanden heb genomen. In die periode heb ik al mijn bezittingen ontdaan van rotzooi en slecht spul. Dus wat er nu is aan oud of kapot spul is op z’n minst iets dat toen nog bruikbaar was of daarna is aangeschaft.

Er blijkt in de praktijk dus niet veel rotzooi meer tussen te zitten dat ook werkelijk in de afvalbak moet, en niet te recyclen was.

Ik meen dat ik geen enkel ding in de categorie afval heb moeten doen in januari tijdens het ontspullen.

luggage-1650174_1920

10 Comments

  1. Wat fijn van de renovatie! Heerlijk. En ook lekker dat je geniet van het ontrommelen.
   Ik vind ook dat het ruimte geeft, en ik mis al die dingen niet als ze eenmaal weg zijn. Dan heb ik echt het gevoel van, waarom had ik dat eigenlijk?
   Ruimte in het hoofd, ooh heerlijk!

   Like

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s